Több ezer embert tesz lapátra a Santander

Vágólapra másolva!
Háromezer alkalmazottjától készül megválni Spanyolország legnagyobb bankja, a Banco Santander, miután a Banesto leányvállalatával való összeolvadás során 700 fiókot fognak bezárni. A leépítések rendkívül negatívan érinthetik a már amúgy is rekordmagas munkanélküliséggel küszködő déli-európai országot.
Vágólapra másolva!

Jelentős méretű leépítésekre készül Spanyolország legnagyobb bankja, a Banco Santander, miután megvalósította Banesto leányvállalatával az összeolvadást. A múlt hónapban bejelentett fúzióval ugyanis 700 fiókot fognak bezárni, és már korábban is figyelmeztettek, hogy ez fokozatos, de jelentős elbocsátásokhoz fog vezetni. A cég szakszervezetekkel folytatott tágyalásai szerint a kirúgások január 9-én kezdődnek, melynek keretében 3000 főtől válnak meg.

Az államosított spanyol Bankia is folytatja az egyeztetéseket 6 ezer fő elbocsátásról, ami a teljes, 20 ezer fős állományuknak közel a harmadát teszi ki.

A leépítések rendkívül rosszul érinthetik Spanyolországot, mely már így is rekordmagas munkanélküliséggel küszködik. A munkanélküliségi ráta 25 százalékos a tegnap közzétett kisebb csökkenés után is, ami így tovább emelkedhet ebben az évben.

Ezen túl több pénzintézet és a recesszió miatt szenvedő vállalat jelenthet be a Santanderhez hasonló lépéseket. Ezt bizonyítja, hogy az Iberia spanyol légitársaság 4500 alkalmazott kirúgásáról tárgyal a szakszervezetekkel, ami a teljes dolgozóinak egynegyedét teszi ki. Elmondásuk szerint a lépés a túlélésük miatt elengedhetetlen.

Banco Santander (Madrid Stock Exchange)

Forrás: [origo]