Vágólapra másolva!
55 ezerrel többen dolgoznak, mint egy évvel korábban, de hétezerrel több a munkanélküli is. A munkanélküliségi ráta 10,6 százalék. A munkanélküliek fele legalább egy éve nem talál magának munkát. A fiataloknál 29 százalék az állástalanok aránya.
Vágólapra másolva!

3 millió 925 ezren voltak a tavaly szeptember-november közötti időszakban a foglalkoztatottak - hozta nyilvánosságra a Központi Statisztikai Hivatal. (A KSH három hónap átlagát közli.)

Ez azt is jelenti, hogy 2011 hasonló időszakához képest 55 ezerrel többen dolgoztak Magyarországon. A statisztikai hivatal ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a foglalkoztatás bővülésében főleg a közmunkaprogram játszott szerepet, de arra már nem tér ki a közlemény, hogy ez pontosan hány embert takar.

Eközben a munkanélküliek is többen lettek. A szeptember-november közötti három hónapban 467,5 ezren voltak állás nélkül, ez hétezerrel több munkanélküli, mint egy éve.

Az első látásra furcsa, egymásnak ellentmondani látszó számnak az a magyarázata, hogy egyre többen vannak a munkaerőpiacon. Az aktivitás azért nőtt, mert a szociális rendszerből "tolja ki" a kormány az embereket: a korhatár alatti nyugdíjazás lehetőségét megnehezítette, a rokkantnyugdíjasokat elkezdték felülvizsgálni.

A munkanélküliségi ráta 10,6 százalék volt a szóban forgó időszakban, pont annyi, mint egy évvel korábban. Nyáron volt a mélyponton az állástalanok aránya, 10,4 százalék, a nyári szezonmunka miatt, télen azonban rendszerint felkúszik a munkanélküliek aránya.

A munkanélküliek egyötöde a fiatalok közül, a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelen lévő 15-24 éves korosztályból került ki. Itt 29 százalékos a munkanélküliségi ráta. A 25-54 évesek, azaz az úgynevezett legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 9,6 százalék volt, az 55-64 éveseké pedig 7,1 százalék.

A munkanélküliek csaknem fele egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama gyakorlatilag másfél év.