Mélyrepülésben az arany és az ezüst

arasny
Vágólapra másolva!
Ismét a 200 napos mozgóátlag alatt tartózkodik az ezüst és az arany kurzusa is. Nem tett jót egyik nyersanyagnak sem a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve, amiben több jegybankár is megosztott a kötvényvásárlási programokkal kapcsolatban. A grafikonok alapján könnyen jöhetnek újabb mélypontok.
Vágólapra másolva!

Hatalmas ralit mutattak be a nyersanyagok és a részvénypiacok is 2012 felétől számítva. Leginkább az ECB és a Fed által tervezett kötvényvásárlási programok és a dollár gyengülése miatt tudták a szédületes emelkedést bemutatni. Október óta azonban megromlott némileg a hangulat az arany és az ezüst piacán, rövidebb távon csökkenő trendben kezdtek el mozogni.

Az elmúlt egy év teljesítményét vizsgálva azonban látható, hogy nem szerepelt túl jól sem az arany, sem a kistestvére. Alig tudtak emelkedni, holott egy évvel korábban sokan ezektől a termékektől várták a legnagyobb emelkedést. A részvények lényegesen jobb teljesítményt értek el.

Forrás: [origo]

Arany: ismét a 200 napos alatt

A lendületes nyár végi megugrást követően októberben 1800 dollár környékéig mászott fel az arany, de azóta elvesztette a lendületét. A nemesfém csökkenő tendenciába kezdett, ráadásul az 50 napos mozgóátlag alá is visszacsúszott október második felére.

A nyersanyag novemberre megközelítette a 200 napos mozgóátlagot, ahonnan nagy lendülettel próbált megindulni az északi irányba. Az arany átütötte az 50 napos mozgóátlagot, de fals lett a kísérlet, rendkívül gyorsan vissza is esett az előbbi szint alá.

December második felére pedig 4 hónap után újfent a 200 napos mozgóátlag alatt találta magát a termék. Ha a decemberi mélypont elesik, akkor még 1620 dollár környékén egy támasz még segíthet rajta. Amennyiben az a szint nem tart ki, úgy a nyári mélypontokig, 1550 dollár környékéig is bezuhanhat az árfolyam.

Az indikátorok is negatív képet mutatnak, az MACD eladási szignált készül adni, az RSI pedig szeptember óta csökkenő trendben mozog.

Arany

Forrás: [origo]

MACD

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.



Az ezüst sincs jobb formában

Az arany kistestvére, az ezüst sem büszkélkedhet acélos teljesítménnyel. Hasonló utat járt be, mint az arany, de talán, mintha némileg előrébb tartana. Az árfolyam ugyanúgy a 200 napos mozgóátlag alatt tartózkodik, viszont már a decemberi mélypont elesett.

Ha nem tud gyorsan visszakerülni a 30 dollár fölé, majd a 200 napos mozgóátlag fölé, akkor 28 dollárig is leszánkózhat. Legutóbb augusztusban forgott 28 dollár alatt az ezüst.

Az indikátorok az ezüst esetében sem festenek szépen, az MACD már eladási jelzést mutat, az RSI pedig tartja a csökkenő irányát.

Ezüst

Forrás: [origo]

Mi az RSI?
Az RSI az angol Relative Strenght Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.

Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.