Matolcsytól féltik a forintot Londonban

Vágólapra másolva!
Meglehetősen negatív üzenete lenne, ha Matolcsy György kerülne a jegybank elére, véli a Bank of America londoni elemzője. Matolcsy kinevezése rombolná a piac bizalmát, és a forint árfolyamának gyengüléséhez vezetne, de vele még az 5 százalék alatti alapkamat lehetőségétől is búcsút mondhatna Magyarország.
Vágólapra másolva!

Matolcsy Györgynek a jegybank élére történő kinevezése a forint várható gyengülése mellett egyben azt is jelentené, hogy az irányadó ráta a jelenlegi 5,75 százalékos szintről nem tudna 5 százalék alá csökkenni. A gyenge jegybanki vezetés egyfajta padlóként szolgálna az alapkamat számára - véli Mai Doan.

Hazai lapok közül az utóbbi időszakban többen is Matolcsy Györgyöt nevezték meg a jegybank élére leginkább esélyes vezetőnek, mely a piaci szereplőkben tapintható feszültségeket ébreszt Simor András március eleji távozásához közeledve.

Az elemzők közül többen is vannak, akik féltik a forintot Matolcsy György esetleges jegybanki kinevezése esetén, amit a miniszter utóbbi hónapokban tett nyilatkozatai egyáltalán nem oldottak. Kétségtelen bár, hogy a nemzetközi hangulat is nagyban befolyásolja a forint mozgását, a jegybankkal való startégiai megállapodás igénye a kormány részéről csak fokozhatta a feszültségeket. Matolcsy György arról is beszélt, hogy a megállapodás révén olyan eszközök állhatnak rendelkezésre, melyekkel a külföldi jegybankok is élnek a gazdasági növekedés serkentése érdekében. Ezek a lépések a forint sérülékenységét fokoznák, így nem csoda, hogy a miniszter jegybank élére történő esetleges kinevezését sokan igen pesszimistán fogadnák.

A forint/euró kurzus alakulása