Vágólapra másolva!
A likviditási drog elvonását pendítette meg tegnapi jegyzőkönyvében a Fed. Nagyon finom utalás érkezett, hiszen a jegybankárok is tudják, hogy a függőség elleni harc csak akkor lehet sikeres, ha jól átgondolt, apró lépések követik egymást. A tegnapi orvosi jelzés egyelőre kisebb riadalmat okozott, jó jel viszont, hogy egyes orvosok legfrissebb diagnózisa szerint a beteg jó úton halad a gyógyulás útján.Emiatt vegyesen teljesítenek ma az ázsiai piacok, ahol a japán Nikkei és a kínai Shanghai Composite most hozza be lemaradását, mivel zárva tartás miatt kimaradtak a nagy év eleji raliból. Nagyobb száguldása után a Nikkei újabb, 22 hónapos csúcsára került, a többi piacon viszont kisebb mínuszokat lehet látni az amerikai tőzsdék mérsékelt gyengülése miatt, mivel a Fed jegyzőkönyvének közzététele elrontotta a hangulatot. Emiatt Amerikában eltűntek a többek között a kedvező ADP foglalkoztatottsági adat miatt kialakult pluszok, és lefelé fordultak az irányadó részvényindexek. A borongósabb hangulatot látva Európában is enyhe mínuszokkal indulhat a nap a határidős indexek alapján.
Vágólapra másolva!

Elvonón a piacok, az orvos korábbi gyógyulást remél

Az egy hónappal ezelőtt még nagyobb fokozatra kapcsolt pénznyomtatásnak hamarabb vége szakadhat, mint ahogy arra korábban sokan számítottak, legalábbis erre lehet következtetni a Fed tegnap közzétett decemberi jegyzőkönyvéből. A jegybankárok igencsak megosztottak atekintetben, hogy mikor kell véget vetniük a havi 85 milliárd dollár értékű kötvényvásárlási programnak. Sokan vannak, akik szerint a programnak év végével kell kifutnia, de egyre nagyobb számban teszik le egyesek a voksukat amellett, hogy már az év végi határidő előtt el kell kezdeni folyamatosan visszafogni a likviditásbővítés mértékét.

A jegybankárok szerint az eddigi kötvény és jelzálogpapír vásárlások beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, azonban a vásárlások folytatásának pozitív hatásait már kérdőjelek lengik körül. A Fed szakértői szerint a költségvetési szakadék miatti bizonytalanság negatívan befolyásolja idén az amerikai gazdaság növekedését, és rövidtávon inkább a negatív irányba mutatkoznak kockázatok. A gyengébb 2013-as növekedést követően azonban jövőre, majd azután várhatóan élénkülést lehet tapasztalni az amerikai gazdaságban.

A likviditási drog elvonását pendítette meg tegnapi jegyzőkönyvében a Fed. Nagyon finom utalás érkezett, hiszen a jegybankárok is tudják, hogy a függőség elleni harc csak akkor lehet sikeres, ha jól átgondolt, apró lépések követik egymást. Látva a páciens szenvedését, az orvos időről időre még kénytelen lehet engedni, hogy aztán lassan eljusson a kívánt célig. Nem lesz tehát egyszerű dolga a jegybanknak az eszközvásárlási programok leállításakor, hiszen (legalábbis eddig úgy tűnik) a piacon múlik majd a gyógyulás üteme. Hiába állítaná le idő előtt a Fed a pénznyomtatást, ha azzal a kockázatkerülés ismét felütné fejét, mélybe taszítva a részvénypiacokat és (ami még ennél is fontosabb) kiugrasztva a rekordmélységekből az állampapírpiaci hozamokat. Ezek ismét hatalmas károkat okoznának, a kezelés kezdődhetne elölről.

Jó jel viszont, hogy az orvos (aki pontosan tisztában van a likviditáspumpa hirtelen leállításának kockázataival) legfrissebb diagnózisa szerint a beteg jó úton halad a gyógyulás útján. A likviditási drog helyett a páciens lassan elkezdi meglelni örömét a gazdasági kilátások javulásában, bár ez az állapot még egyelőre igen törékenynek tűnik. Ha a piacok ismét betegeskedni kezdenek, a Fed kénytelen lesz tovább adagolni a mélyebben húzódó problémák tüneti kezelésére használt likviditási drogot.

A tegnapi orvosi jelzés a likviditási drog korábbi elhagyásának lehetőségéről mindenesetre kisebb riadalmat okozott, a leginkább függő arany piacán például kifejezetten kedvezőtlen folyamatokat láthattunk.

Az arany árfolyamának alakulása (USD/uncia)


Behozva lemaradását csúcson a Nikkei

Vegyesen teljesítenek az ázsiai piacok az amerikai börzék kisebb gyengülése után, mely alól kivétel a japán Nikkei és a kínai Shanghai Composite, mivel ezeknek a benchmarkoknak a mai az év első kereskedési napja, és behozzák a szerdai nagyobb ralliból való kimaradásuk miatt összeszedett hátrányukat. A kínai tőzsde mérsékeltebb emelkedését a japánhoz képest a zsinórban harmadik hónapja csökkenést mutató HSBC kínai szolgáltatószektorbeli beszerzési menedzserindex okozhatja, mely 52,1 pontról 51,7 pontra esett vissza decemberben.

Ezek után a Nikkei már 2,8 százalékot száguldott, amivel újabb, 22 hónapos csúcsára került. A Shanghai Composite 0,7 százalékot erősödött, a dél-koreai Kospi viszont 0,4 százalékot gyengült, a hongkongi Hang Seng pedig fél százalékos mínuszban mozog.

Forrás: [origo]

Nikkei 225 index értéke

Forrás: [origo]

Vége az év eleji jó hangulatnak, korrigált Amerika

Minden idők egyik legjobb évkezdete után nem tudták folytatni emelkedésüket az amerikai részvényindexek tegnap, melyek kisebb mínuszokban fejezték be a kereskedést. Ennek egyik oka a Fed decemberi jegyzőkönyvének a közzététele, mely elrontotta a hangulatot, és a remek ADP munkaerőpiaci adat miatt addig mutatott mérsékelt pluszokat eltűntetve lefelé fordította az indexeket.

Ezen túl Timothy Geithner, amerikai pénzügyminiszter is bejelentette lemondását, aki január végén köszön le posztjáról még akkor is, ha nem sikerül megegyezni az adósságplafon kérdésében. Ez nem okozott túl nagy meglepetést, mivel korábban is ismert volt, hogy a pénzügyminiszter a választások után lemond.

Így a Dow Jones és az S&P 500 0,2 százalékos, a Nasdaq pedig 0,4 százalékos mínuszban zárt, melyek kissé korrigálták szerdai nagyobb ralijukat.

Forrás: [origo]

S&P 500 napi grafikonja

Forrás: [origo]

Az S&P szektorai közül tízből csak a ciklikus fogyasztási cikkeket gyártó társaságok és az egészségügyi cégek papírjai voltak képesek kisebb erősödést produkálni. A legrosszabbul a technológiai vállalatok teljesítettek, melyeket főleg a legnagyobb komponensű Apple 1,3 százalékos esése húzott lejjebb, de a Microsoft is 1,3 százalékot, az Oracle 1,1 százalékot, a Yahoo pedig másfél százalékot veszített értékéből.

A pénzügyi társaságok összességében 0,2 százalékot gyengültek, melyben többek között a Wells Fargo 0,8 százalékos, valamint a Bank of America és a Goldman Sachs 0,6 százalékos esése játszott szerepet. A JPMorgan 0,2 százalékot vesztett értékéből, és a bankkal kapcsolatos hír, hogy büntetés elé nézhetnek, mivel Bernard Madoff csalási ügyével kapcsolatban nem adtak ki dokumentumokat a vizsgálóknak. Bernard Madoffot 150 év börtönre ítélték piramisjáték szervezéséért.

Forrás: [origo]

A kissé borongósabb hangulat nem volt rossz hatással a Ford részvényeire, melyek 8,6 százalékot drágultak az autóipra értékesítési számainak közzététele után. Az eladott autók száma ugyanis öt éves csúcsra emelkedett tavaly Amerikában. A Ford 1,6 százalékkal növelte az eladott személygépkocsik mennyiségét decemberben éves alapon a várt 1,2 százalék helyett.

Vállalati szinten a legtöbb gépkocsi-adásvételt a General Motors bonyolította le, szám szerint 2,5 milliót, melyre a cég papírjai is jól reagáltak 2,4 százalékos erősödésükkel.

A mai makroadatok közül érdemes lesz figyelni a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számának decemberi változásának közzétételére, melyre 153 ezer fős bővülésre számítanak. Ezen kívül a munkanélküliségi rátát is közzéteszik, mely maradhat 7,7 százalékon. Ez azért lehet fontos, mert a Fed korábban kikötötte, addig folytatja eszközvásárlási programját, míg a munkanélküliségi ráta nem csökken 6,5 százalékra.