Amerikai műtrágya-gyártóval alkudoznak az ázsiai cégek

Vágólapra másolva!
Éves alapon 30 százalékot esett a világ egyik legjelentősebb műtrágya-gyártójának, a Mosaicnak a profitja a társaság második pénzügyi negyedévében. A cégnek sikerült az elemzői konszenzushoz képest némileg jobb számokkal előállnia, de a befektetőket ez most nem érdekli túlságosan. Apró pluszban mozog a papír nyitás előtt.
Vágólapra másolva!

A legjelentősebb amerikai műtrágya-gyártó, a Mosaic ma számolt be második pénzügyi negyedévéről. Az előző évhez képest a jelentősen visszaesett az egyszeri tételekkel tisztított profit és az árbevétel is. Az elemzői konszenzushoz képest viszont némileg erősebb számokat tett közzé a vállalat. A társaság negyedéves profitjára pozitív hatással volt egy adótétel, melyet figyelembe véve viszont növekedett éves szinten a cég nettó eredménye.

Forrás: [origo]

Az előző év azonos időszakában még 1,8 millió tonna műtrágyát adott el a Mosaic, most viszont csak 1,5 millió tonnát sikerült. Főként azért, mert az indiai és a kínai vevők még kivártak a negyedévben a megrendeléseki előtt, olcsóbban szeretnének vásárolni.

A cég november közepén egy profit warningot is publikált, és akkor 1,3-1,4 millió tonnára csökkentette a negyedéves eladási tervét, illetve 435-450 dollárra a tonnánkénti eladási árat.

A vállalat december végén megegyezett a kínai vevőivel, 1 millió tonna műtrágyát adnak majd el az Agriummal és a Potash Corp. of Saskatchewannal 400 dolláros tonnánkénti áron, ami nagyjából 80 dollárral alacsonyabb a korábbi megegyezésnél. A menedzsment szerint az év első három hónapjában az indiai ügyfelekkel is meg fog állapodni a cég.

A következő negyedévben összesen 1,5-1,8 millió tonna műtrágyát adhat el a Mosaic világszerte 370-400 dolláros tonnánkénti áron, ami lényegesen alacsonyabb korábbi negyedévek áraihoz képest.

Mosaic (NYSE)

Forrás: [origo]