Gyorsan kiszórt 17 milliárdot a kormány

Vágólapra másolva!
Kiürítette a kormány a tavalyi, százmilliárd forintos tartalékot, az év utolsó napjaiban csaknem 17 milliárd forintot osztott szét, a legnagyobb nyertes Matolcsy tárcája volt.
Vágólapra másolva!

Az év utolsó napjaiban összesen 16,9 milliárd forintot költött el a kormány a költségvetés tartalékaiból, ezzel az utolsó fillérig kimerítette az év elején engedélyezett százmilliárd forint tartalékot - írja a Napi Gazdaság. A tartalékot előre nem látható kiadásokra lehet elkölteni.

Az év végi padlássöprés legnagyobb nyertese a lap szerint a Matolcsy György vezette, amúgy a költségvetésért is felelős tárca, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), amely a kormány december 21-re datált döntésével 6 milliárd forintot kapott felhalmozási kiadásokra.

Az utóbbi hetekben életre hívott, a Miniszterelnökségen belül létrejött Nemzetstratégiai Kutatóintézet, amelynek a vezetésére a kormányfő Szász Jenő erdélyi politikust kérte fel, 100 millió forintos támogatást kapott.

Az év végi pénzesőből a rendőrség sem maradhatott ki; a tartalékból az év folyamán korábban két lépésben 19,8 milliárd forintot kaptak a rendőrök és a terrorelhárítók, ezt az összeget december végén még 3,9 milliárd forinttal megfejelte a kormány. A bíróságok 1,1 milliárd, az Országos Mentőszolgálat 1 milliárd, a bevándorlási hivatal pedig a lakcímnyilvántartás fejlesztésére 451 millió forint támogatásban részesült, s két új határátkelőre is jutott 984,4 millió forint. A főváros 400 millió forintot kapott a margitszigeti szökőkút felújítására, a főváros ötödik kerülete pedig 65 millió forintot az Erzsébet téri park fejlesztéséhez.

A nagy év végi pénzosztásnak két, egymással összefüggő oka is lehet. Az egyik, hogy a kormány látta, nincs baj a 2012-es költségvetési hiánnyal, ezért megengedheti magának a költekezést. Ezt erősíti egyébként az is, hogy december utolsó napjaiban más területekről is érkeztek hírek, amelyek pénzköltésről szóltak. Az is erre utal, hogy tegnap jelent meg a harmadik negyedéves államháztartási statisztika, amely szerint nagyon hatásosak voltak az adóemelések, ömlött a pénz az államkasszába. A másik magyarázat, hogy a kormány inkább 2012-ben adott oda milliárdokat és tízmilliárdokat egyes területeknek, hogy így tehermentesítse az amúgy feszített 2013-as büdzsét.