Vágólapra másolva!
Nincs nagy mozgás az európai piacokon, ahol kicsivel tegnapi záróértékük alatt mocorognak a vezető részvényindexek. A borongósabb hangulatot az amerikai FED tegnapi jegyzőkönyve okozhatta, melyben a monetáris politikája szigorítására tett utalásokat. Az állóvizet a délelőtti makroadatok sem kavarták fel, a szolgáltatói PMI értékek ugyanis a vártnak megfelelően alakultak. Kisebb izgalmat a délutáni tengerentúli munkaerőpiaci adatok csempészhetnek a börzékre.Itthon a BUX szintén a mínuszban mocorog, bár 0,2 százalékos esésével jobban teljesít a szomszédos piacoknál. Amerikában sem lehet számítani nagyobb elmozdulásra a határidős indexek alapján, a tegnapi záróértékek körül indulhat a kereskedés.
Vágólapra másolva!

Újra gyengül a forint

Az európai börzéken tapasztalható lecsorgás a magyar tőzsdére is hatással van, a BUX tegnapi záróértéke alatt tanyázik. A régióban kisebb mínuszokat lehet látni, de a magyar részvényindex 0,2 százalékos mínuszával még így is a sor eleján található.

Forrás: [origo]

A főbb papírok közül kiemelkedik a Richter és a Magyar Telekom 0,8 százalékos erősödésükkel. A telekomrészvény annak ellenére emelkedik, hogy több milliárd forinttal csökkentheti a cég bevételét, ha a kormány január után újabb 10 százalékos rezsicsökkentést hagy jóvá. A mostani drágulás a szokásos osztalékrali előszele is lehet.

Rajtuk kívül a MOL minimális, 0,1 százalékos mínuszban forog, míg az OTP 1 százalékos, az Egis pedig 0,2 százalékos gyengüléssel húzza le a magyar piacot.

Forrás: [origo]

A forint újra gyengülni kezdett a főbb devizákkal szemben a borongósabb európai hangulat következtében, az euróval szembeni kurzusa már 291 felett mozog. A dollár/forint árfolyama 223,7 körül, a svájci franké 240,8 körül található.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Kisebb mínuszok Európában

Délben sem mutatnak nagyobb elmozdulást a vezető európai részvényindexek, melyek kicsivel tegnapi záróértékük alatt toporognak. A kisebb mínuszokat vélhetően az amerikai FED tegnap esti jegyzőkönyve miatt kialakult borongósabb hangulat okozhatja, melyből az derült ki, hogy a jegybank legkésőbb év végéig befejezi az egy hónappal ezelőtt még nagyobb fokozatba kapcsolt pénznyomtatását.

A délelőtti makroadatok nem okoztak nagyobb meglepetést, mivel az elemzői konszenzusssal összhangban alakultak. Az eurózóna szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzserindexe a vártnak megfelelően és a novemberi értékhez hasonlóan 47,8 ponton alakult decemberben, ami továbbra is a szektor kisebb zsugorodását mutatja. Ezzel a nagyobb lassulásnak vége szakadhatott, de a fellendülés még odébb lehet.

Ugyanezen index a zóna húzóágazatának tekintett Németországban viszont 52 pontos értéket mutat decemberben, ami erősítheti a reményeket, hogy a németek kihúzhatják Európát a gazdasági visszaesésből. A franciáknál viszont nagyobb volt a visszaesés, mint amire számítottak, az index 45,2 ponton alakult a várt 46 helyett.

Az állóvizet a délutáni amerikai makroadatok kavarhatják majd fel, különösen a decemberi munkanélküliségi ráta alakulása tartogathat izgalmakat, mely a várakozások szerint 7,7 százalékos lehet. A Fed ugyanis az infláció mellett ennek alakulásához kötötte eszközvásárlási programjának befejezését. Ha a ráta 6,5 százalékra csökken, a jegybank szigoríthat monetáris politikáján.

Forrás: [origo]

A belga BEL20 index többek között az Umicore 2,1 százalékos, valamint a Solvay 1,7 százalékos esése miatt tartozik a sereghatók közé.

A vállalatok közül, a BMW 0,1 százalékos mínuszban forog annak ellenére, hogy a cég 14 százalékkal tudta növelni éves alapon gépjármű eladásai számát, elsősorban az 5-ös és a 6-os szériás autók nagyobb eladásai miatt.

A Banco Santander minimális, 0,1 száűzalékos pluszban tanyázik, annak ellenére, hogy 3000 fő elbocsátását jelentette be, miután a Banesto leányvállalatával való összeolvadás során 700 fiókot fognak bezárni.