Vágólapra másolva!
Enyhe javulást hoztak az európai tőzsdékre a vártnak nagyjából megfelelő amerikai munkaerőpiaci adatok, melyek csökkentették az esélyét a Fed eszközvásárlási programjának idő előtti befejezésének. Európában így a kisebb mínuszokat mérsékelt pluszoká fordították át az indexek. Amerikában stagnálnak a börzék, mivel a piaci szereplők a monetáris szigorítás bevezetésétől is tarthatnak. A külföldi piacok enyhe erősödését látva a BUX is felkanyarodott, és lagymatag kereskedés után kisebb pluszban zárt.
Vágólapra másolva!

Felkapaszkodott a BUX

Az európai tőzsdéken tapasztalható hangulatjavulás a magyar piacra is kedvező hatással volt, a BUX ugyanis az egész napos stagnálás után végül kisebb emelkedésben fejezte be a kereskedést. A hazai részvényindex így a szomszédos piacoknál kissé jobban teljesített, ahol enyhe mínuszokat hoztak össze a benchmarkok. A lengyel WIG 20 index nagyobb zuhanásában főleg a Grupa Lotos 2,9 százalékos, és a Powszechny 3,3 százalékos gyengülése játszik szerepet.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A BUX enyhe erősödését leginkább a Richter és a Magyar Telekom erősödésének köszönheti, a gyógyszerpapír 1,4 százalékos, a telekompapír pedig 1,3 százalékos pluszban zárta a napot. Az előbbi annak ellenére emelkedett, hogy több milliárd forinttal csökkentheti a cég bevételét, ha a kormány január után újabb 10 százalékos rezsicsökkentést hagy jóvá. A mostani drágulás a szokásos osztalékrali előszele is lehet. A Richter emelkedését viszont egy rendkívül negatív technikai jelzés, a halálkereszt teheti tönkre rövidesen.

Rajtuk kívül a MOL minimálisan tegnapi záróértéke alatt fejezte be a kereskedést, míg az OTP 0,6 százalékot, az Egis pedig 1,1 százalékot gyengült ma.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Mai Doan, a Bank of America egyik elemzője nyilatkozata szerint rendkívül negatív üzenet lenne Matolcsy György jegybankelnökké való kinevezésének. Szerinte ez a forint várható gyengülése mellett egyben azt is jelentené, hogy az irányadó ráta a jelenlegi 5,75 százalékos szintről nem tudna 5 százalék alá csökkenni.

A hazai fizetőeszköz kisebb ralit mutat be eddig, az euróval szembeni kurzusa 292 felett is járt már, a részvénypiacokon tapasztalható kisebb javulás viszont jó hatással volt rá, és késő délután újabb gyengülés után a 291-es szint körül található az árfolyama. A dollár/forint kurzusa és a svájci franké is feljebb került, előbbi már 223-nál, az utóbbi pedig 240,6-nál mozog.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Pluszba fordult Európa

A délelőtti, javuló képet mutató európai szolgáltató szektorbeli PMI adatok még nem, a vártnak megfelelő amerikai munkaerőpiaci adatok viszont már javulást tudtak hozni az európai börzékre, ahol az egész napi csordogálás után kisebb pluszokat lehet látni. A kezdeti borongósabb hangulat a Fed tegnap esti jegyzőkönyve miatt így már a múlté.

A legjobban a londoni FTSE teljesít, melyet főleg a BP 2,6 százalékos, és a Burberry Group 2,1 százalékos erősödése emel a többi index fölé.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Fiat 0,2 százalékkal került feljebb, melynek árfolyama nem tükrözi az olasz autóipar visszaesését. A társaság egyébként tovább növelné részesedését a Chryslerben opciók lehívásán keresztül.

A Banco Santander már 0,2 százalékos pluszban forog annak ellenére, hogy 3000 fő elbocsátását jelentette be a cég, miután a Banesto leányvállalatával való összeolvadásuk során 700 fiókot fognak bezárni.

Vártnak megfelő munkaerőpaci adatok Amerikából

Kedvező hatással lehetnének az amerikai piacokra a ma nyilvánosságra került munkaerőpiaci adatok, mivel velük nőtt az esélye, hogy a Fed nem hagy fel idő előtt laza monetáris politikájával, amire viszont tegnapi jegyzőkönyvében utalásokat tett. A jegybank ugyanis korábban közölte, addig tartja fenn eszközvásárlási programját, míg többek között a munkanélküliségi ráta 6,5 százalékra nem csökken.

A munkanélküliségi ráta viszont decemberben nemhogy nem javult, hanem hajszálnyival a várt 7,7 százalék felett, 7,8 százalékon alakult. Ezen túl a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma 155 ezer fővel bővült a várt 153 ezer helyett.

Ezzel szemben felemás teljesítményeket lehet látni a tengerentúli börzéken, és az indexek tegnaphoz hasonlóan tegnapi záróértékük körül mocorognak. Ez annak a jele lehet, hogy a piaci szereplők még mindig tartanak az idő előtti monetáris szigorításoktól.

A vártnak megfelelő munkaerőpiaci adatok a nyersanyagok piacára is javulást hoztak, az arany és az ezüst a szigorúbb monetári politika lehetősége miatti "rémület" következtében 3-5 százalék közötti mínuszban is járt már, késő délután az előbbi 2 százalékos, az utóbbi pedig 2,8 százalékos esésben található.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül tízből 7 képes emelkedésre, melyek közül a legjobban az energiaipari és nyersanyagkapcsolt vállalkozások teljesítenek.

A pénzügyi cégeket többek között a kiváló formában lévő Citigroup húzza feljebb, miután a Goldman Sachs meggyőződéses vételre minősítette fel a bank papírjait. A Citi részvényei már 1,4 százalékot drágultak, amivel 16 hónapos csúcsukra kerültek. Rajta kívül a Morgan Stanley 1,1 százalékot, a Bank of America 0,4 százalékot, a Goldman Sachs pedig 0,2 százalékot erősödött.

A technológiai papírokat az Apple 2,5 százalékos zuhanása húzza lejjebb, melyről olyan hírek láttak napvilágot, hogy olcsóbb okostelefonokkal is piacra lépne. A Microsoft 1,1 százalékos, az IBM pedig 0,7 százalékos eséssel hátráltatja ezt a szektort. A HP ezzel szemben újra remekül teljesít az elmúlt napok emelkedései után, és már 0,9 százalékkal került feljebb.

A Facebook szárnyal, 2,6 százalékot drágult már, melyben valószínűleg azok a hírek is szerepet játszanak, hogy az LA Times szerint ingyenes telefonos alkalmazást tesztel a cég, melyet a mobilos szoftverben használhatnának a felhasználók. A program a Skype-hoz hasonló lehet, de videó funkció nélkül.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Mosaic műtrágya-gyártó cég papírjai 2,8 százalékot erősödtek, miután a társaság az elemzői konszenzusnál jobb számokat tett közzé gyorsjelentésében. Éves alapon viszont komoly visszaesést mutatnak a számok, mind árbevétel, mind profit soron. A menedzsment bejelentette, hogy a következő negyedévben csökkentik az árakat a kínai és indiai vevőik számára, ez nyomot hagyhat majd a profiton is.

Mosaic árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]