Nem okozott csalódást a munkaerőpiaci adat

Vágólapra másolva!
A várakozásokkal nagyjából megegyező, azoknál enyhén magasabb munkanélküliségi ráta látott ma napvilágot az Egyesült Államokban, mely az előzetesen prognosztizált 7,7 százalék helyett 7,8 százalékon alakult decemberben. A mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma viszont az elemzői konszenzusnál minimálisan jobban alakult. A hírre a határidős indexek először egy kisebb csökkenéssel reagáltak, majd felkanyarodtak a pozitív tartományba.
Vágólapra másolva!

Gyakorlatilag nem változott a munkanélküliség

Az imént közzétett makroadatok szerint 7,8 százalékra nőtt Amerikában a munkanélküliségi ráta decemberben, ami nagyjából megegyezett az előzetesen várt, és a novemberi 7,7 százalékos értékkel.

Forrás: [origo]

Jobban nőtt a foglalkoztatottság, mint hitték

A munkanélküliségi rátával párhuzamosan 155 ezer fővel bővült a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma decemberben, miközben az elemzők előzetesen 153 ezer fős növekedést vártak.

A tegnapi remek munkaerőpiaci adat után a most publikált értékek nem okoztak meglepetést. A csütörtöki ADP adat szerint 215 ezerrel bővült a foglalkoztatottak száma, bár az elmúlt évek tapasztalatai alapján annak decemberi értéke az erőteljes szezonális hatások miatt az átlagosnál gyengébb előrejelzője a most publikálásra került non-farm payroll, azaz a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számáról szóló adatközlésnek.

Forrás: [origo]

Örülhetnek a tőzsdék

Az amerikai határidős indexek a bejelentések után lefelé indultak el, ahonnan egyből visszakanyarodtak, és minimális, 0,1 százalékos pluszban mozognak. Az európai részvénypiacok szintén enyhe erősödéssel reagáltak a hírekre, ugyanis a Fed tegnap esti, borongós hangulatot okozó jegyzőkönyve után a piacok vélhetően örülnek, hogy a munkaerőpiaci adatok nem rontották tovább a hangulatot. Ráadásul így nőtt az esélye, hogy az amerikai jegybank a nem javuló munkaerőpiac láttán tovább tartja fenn eszközvásárlási programját.

A Fed ugyanis az infláció mellett a munkanélküliségi ráta alakulásához kötötte eszközvásárlási programjának befejezését. Ha a ráta 6,5 százalékra csökken, a jegybank szigoríthat monetáris politikáján, és hamarabb megszüntetheti a havi 85 milliárd dollár értékű kötvényvásárlási programját, aminek a mai adatok miatt csökkent az esélye.