Tovább sarcolná a kormány az energiaszolgáltatókat

Vágólapra másolva!
Márciustól újabb tíz százalékos rezsicsökkentést hajtana végre a kormány a háztartások számára, értesült ügyhöz közel álló forrásokból a Magyar Hírlap. A vezetésnek nem ez lenne az egyetlen hasonló húzása 2013-ra, hiszen ezen felül még egy jelentősnek mondható központi ármérséklésre is sor kerülhet majd.
Vágólapra másolva!

A lap értesülései szerint márciustól, vagy legkésőbb áprilistól újabb 10 százalékos rezsicsökkentés következhet a gáz-, a villamosenergia- és a távhőár változtatásán keresztül. A lap kormányközeli forrásai szerint ezen felül idén egy újabb jelentős, szintén 10 százalék körüli ármérséklésre is sor kerülhet majd, melynek terheit a kormány ismét az energiaszolgáltatókkal kívánja lenyeletni.

Mint ismert, nem ez az első lépése a kormánynak, mely az energiaszolgáltató és termelő vállalatokra plusz terheket ró. Idén januártól lépett életbe a korábban már bejelentett tízszázalékos gáz-, villamosenergia- és távhőár csökkentés, de tavaly a Robin Hood adó megemelése, vagy a közművezeték adó bevezetése is nyomás alá helyezte az energiacégek profitabilitását.

Eddig legalábbis úgy tűnik, hogy a kormányhoz nem igen jutnak el azok a figyelmeztetések, melyeket szakmai körökben egyre többen hangoztatnak. Az energiacégek az újabbnál újabb különadókkal hatalmas terhet kaptak a vállukra, így mostanra a beruházási aktivitásuk drasztikusan lecsökkent. A rendszerek felújítására és karbantartására rendelkezésre álló források mostanra az amortizáció mértékét sem fedik, ami már akár középtávon is az energiakimaradások kockázatainak fokozódásához vezethet.