Vágólapra másolva!
Változatlanul az amerikai költségvetési problémák ideiglenes megoldása miatti jókev fűtötte a tengerentúli piacokat, ahol nagyobb ugrással kezdték az újévet a vezető részvényindexek. A délutáni makroadat csak táplálhatta a vevők vételi kedvét, így a Dow több mint 300 pontot emelkedett, de a többi benchmark is nagyobb pluszban zárt. A Dow Jones minden idők legnagyobb pontban mért évkezdetét tudta produkálni, de a százalékos értelemben vett elmozdulás mértéke (+2,4 százalék) is bekerült az utóbbi száz év tíz legnagyobbja közé.Ázsiában viszont ma nem volt jele a hurráhangulatnak, ahol a tőzsdék az elmúlt napok nagyobb ralija után kisebb megnyugvásba és korrekcióba kezdhettek. A kínai és japán börze továbbra is zárva van. A határidős indexek alapján Európában is vége lehet a nagyobb emelkedéseknek, ugyanis a tegnapi záróértékek körül indulhat a kereskedés.
Vágólapra másolva!

Soha nem látott év eleji rali

Valóságos szárnyalással vágtak bele az új évbe az amerikai piacok a költségvetési problémák ideiglenes megoldása miatti eufória közepette, ahol a vevők vételi kedvét a vártnál kedvezőbb délutáni makroadatok is csak táplálhatták. Az ISM feldolgozóipari beszerzési menedszerindex 50,7 pontos értékével ugyanis a feldolgozóipari szektor vártnál nagyobb mértékű bővülését jelzi, mivel "csupán" 50,4 pontra számítottak előzetesen a szakértők.

A Dow Jones az évet kimagasló teljesítménnyel kezdte, a pontban mért elmozdulást tekintve minden idők legerősebb első januári kereskedését láthattuk.

Bár százalékos értelemben nem a tegnapi nap emelkedése vitte a prímet, az utóbbi száz év adatait vizsgálva így is előkelő helyen végzett a Dow Jones a maga 2,4 százalékos hegymenetével.

Napi csúcsközelben zártak az indexek

A befektetők öröme, hogy az USA (egyelőre) elkerüli a költségvetési szakadékot, 2,3-3 százalékos pluszba hajtotta az amerikai indexeket, melyek napi maximumaikon zártak. A hurráhangulatban a Dow Jones index több mint 300 pontos pluszban fejezte be a kereskedést, ami 2,35 százalékos emelkedésnek felelt meg. Az ekkora méretű ugrás is viszont csak arra volt elég a Dow számára, hogy sereghajtó legyen, ugyanis az S&P 500 2,5 százalékot, a Nasdaq pedig több mint 3 százalékot erősödött.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai szintén remekül teljesítettek, melyek sorát a távközlési és technológiai vállalatok vezették 3,2 százalék körüli drágulásukkal. Az utóbbiakat nagyban segítette az Apple 3,2 százalékos erősödése, melyet amiatt kezdhettek el vásárolni, hogy kiszivárgott, a társaság új iPhone készülékeket és új iOS operációs rendszert kezdett tesztelni.

A Facebook is jól mozgott, több mint 5 százalékot ugrott, miután a Bank of America és a JP Morgan elemzője is optimistán írt a cégről, utóbbi 29 dollárról 35 dollárra emelte a célárát is.

Forrás: [origo]

A legnagyobb ralit tegnap a Zipcar részvényei mutatták be, melyek több mint 47,8 százalékot repesztettek, miután bejelentették, hogy az Avis autókölcsönző 500 millió dollárért felvásárolja a társaságot. Az Avis papírjai is jól reagáltak a hírre, ugyanis 4,8 százalékot erősödtek.

Zipcar árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]

Fontos munkaerőpiaci mutató érkezik ma kora délután az USA-ban, ugyanis napvilágot lát a decemberi ADP adat. Az előző havi 117 ezer fős bővülés után 140 ezer fős növekedésre számítanak a Bloomberg által megkérdezett elemzők, és a konszenzusban szereplő értékek 70 és 210 ezer fő között szóródnak.

Ezen kívül a heti friss munkanélküli segélykérelmek számát, és az ISM New York-i beszerzési menedzserindex értékét is közzé teszik.

Megnyugodtak az ázsiai tőzsdék

Az elmúlt napok nagyobb emelkedései után kisebb megnyugvásba és korrekcióba kezdhettek az ázsiai indexek, ugyanis nincs nagyobb mozgás a piacokon, ráadásul a kínai és a japán tőzsde továbbra is zárva tart. Ezzel ma nem alakult ki a fiscal cliff megállapodás miatti örömmámor a börzéken, bár a jókedvet a kedvező kínai makroadat is erősíthetné.

A szolgáltatószektorbeli beszerzési menedzserindex ugyanis 56,1 pontra emelkedett decemberben az előző havi 55,6 pontról, ami augusztus óta a legmagasabb értéknek felel meg. Ez a szektor bővülését jelzi, és azt a reményt táplálhatja, hogy a kínai gazdaság kezd visszatérni a rendes kerékvágásba.

Forrás: [origo]