Kihúzták a szőnyeget az európai finomítók alól

Vágólapra másolva!
Sokat romlott az európai finomítói környezet, legalábbis a lengyel PKN Orlen által közzétett havi jelentésből ezt a következtetést vonhatjuk le. Decemberben a vállalat finomítói árrése tovább szűkült, hasonlóan alacsony értékre utoljára 2011. áprilisban volt példa. A romló külső környezet más finomítási fókusszal rendelkező cégekre is kedvezőtlen hatást gyakorolhat, mint amilyen például a magyar MOL.
Vágólapra másolva!

A szeptemberi csúcsokról tetemes zuhanást mutat a lengyel PKN Orlen finomítói marzsa. Míg a vállalat az őszi hónapokban egy hordó olaj feldolgozásán 10 dolláros hasznot tudott realizálni, addig a potenciális nyereség mértéke év végére 1,2 dollárra szűkült. Ilyen alacsony értékre utoljára 2011 áprilisában volt példa.

A lengyel vállalat számára kisebb pozitívumot jelent viszont, hogy a feldolgozott orosz Ural típusú olaj és a finomítás végtermékeinek árazásakor irányadó északi-tengeri Brent árfolyama közötti különbözet valamelyest tágult.

A kép összességében azonban még így is igen lehangoló, az európai finomítói kapacitások visszatérése (a tavalyi-nyári nagyleállásokról) érezhető negatív hatást gyakorol az árakra, miközben decemberben még az olaj árának emelkedése is negatívan hatott a finomítási fókuszú vállalatokra. Ennek ellenére a PKN Orlen árfolyama lokális csúcson tartózkodik, ami a finomítói környezet tartós romlásával nem igen tűnik tarthatónak az előttünk álló hónapokban.