Kiderült, mitől várják a gazdagságot a guruk

Vágólapra másolva!
A hedge fundok szokásos, kötelezően publikálandó portfóliójelentéseit követve kiváló képet kaphatunk arról, hogy milyen befektetésekben gondolkodnak a hatalmas méretű alapok mostanában. A riportokra azért is érdemes figyelni, mert ezek alapján a befektetők betekintést nyerhetnek abba, hogy a milliárdos menedzserek és elemzőcsapataik mely részvényektől várnak kiemelkedő teljesítményt, és hogyan vélekednek az egyes kis-és közepes vállalatokról.
Vágólapra másolva!

Újra közzétettek a legtöbb befektető által várt portfóliójelentéseiket a hedge fundok, amiből végre kiderül, milyen vállalatok papírjait gondolják remek befektetési lehetőségnek a legnagyobb alapok. Mivel a hedge fundokra általában az a jellemző, hogy aktívan kezelik a portfólióikat, amivel az átlagosnál magasabb hozamokat céloznak meg, valamint, hogy óriási méretű pozícióikkal el tudják téríteni az árfolyamot a nekik kedvező irányba, ezért kiemelt figyelem övezi minden lépésüket. Az általuk közzétett aktuális 13D és 13G riportokból remek képet kaphatunk, hogy az utóbbi egy-két hétben melyik társaságok részvényeit vásárolták, és elemzőcégeik miként vélekednek azokról.

Mi az a hedge fund?

A hedge fund egy kevéssé szabályozott befektetési alap, amely jellemzően csak szűk körű, vagyonos befektetők részére elérhető, akik a tőke arányában vett fix díjon felül gyakran sikerdíjat fizetnek az alap menedzserei részére.

A hedge fundok lazább szabályozásukra és zártkörűségükre tekintettel sokkal komplexebb, egyedibb, és gyakran kockázatosabb befektetési stratégiákat tudnak megvalósítani, mint a legtöbb más vagyonkezelési megoldás, sokkal széleskörűbb eszközöket felhasználva. Ez többek között az árfolyam csökkenésére spekuláló short pozíciókat, összetett, akár tőzsdén kívüli származtatott termékeket, illetve a saját tőkén felüli kitettség, a tőkeáttétel felhasználását jelenti. Ebből kifolyólag gyakran magasabb hozamokat tudnak elérni.

A hedge fund magyar fordítására nincs egységesen elfogadott kifejezés. A médiában gyakran megjelenik a fedezeti alap, árfolyamkockázati alap szóösszetétel, de egyik sem fedi a Hedge fund definíciójának lényegét, így a leggyakrabban a szakmai anyagokban is az eredeti hedge fund kifejezés szerepel.

A "hedge" szónak valóban a 'fedezés' a magyar megfelelője, azonban ez eredetileg is arra vezethető vissza, hogy a Hedge fund-ok hőskorukban gyakran egyes pozíciókkal ellentétes irányú, vagy azok kockázatát lefedező pozíciót vettek fel hasonló eszközökben, derivatív termékekben.


A gyakoribb közzétételek jellemzően a kis-és közepes vállalatokba való befektetésekre koncentrálódnak A Marketwatch írása szerint a jelentések szerint a hedge fundok az alábbi kisebb társaságok részvényeit vásárolták az elmúlt hetekben:

1. A milliárdos Ken Griffin alapja, a Citadel Investment Group 5,5 millió darab részvényét vásárolta meg a nagysikerű Grand Theft Auto számítógépes játék kibocsátójának, a Take-Two Interactive Software-nek.A Citadel ezzel 6 százalékos tulajdoni hányadot szerzett.

De nem csak Ken Griffin cége az egyetlen, mely részesedést szerzett a játékgyártóban, a híres befektető, Carl Icahn nemrégiben 1,4 millió darab részvény bezsákolásával már a teljes mennyiség 9,6 százalékát birtokolja. Figyelembe véve, hogy a Take-Two ebben az évben viszi piacra a Grand Theft Auto legújabb verzióját, ami jelentős bevétel növekedéssel járhat, akkor indokolt lehet az optimizmus az a társaság esetében.

Take-Two Interactive Software árfolyama (Nasdaq, dollár)

Forrás: [origo]

2. A Steve Cohen által birtokolt SAC Capital Advisors 930 ezer Buffalo Wild Wings részvényt vásárolt 2012 negyedik negyedévében. A magas csirke árak miatt alacsonyabbak lettek az étteremlánc marginjai a harmadik negyedévben, és a nettó bevételük is csökkent. Ezzel szemben a forgalmuk növekedett ami csak az új éttermeik megnyitásának köszönhető. A Buffalo részvényei 25-ös P/E rátán forognak, ami nagyjából megegyezik a többi étteremlánc értékeltségével, mint például a Chipotle Mexican Grillével, és már a harmadik negyedévben is a hedge fundok kedvelt befektetései voltak.

Relatív részvényértékelés: A fundamentális elemzés egyik sajátos változata, aminek az a célja, hogy több, hasonló vállalatot mindenféle szempontok szerint összehasonlítva megtalálja az egymáshoz képest alul- vagy felülértékelt részvényeket. Az összehasonlításhoz különféle mutatószámokat alkalmazunk, mint például a P/E ráta. Ezek általában valamilyen profitmutató és a piaci árfolyam vagy érték hányadosai, azaz leegyszerűsítve azt hasonlítjuk össze, hogy az egyes részvényeknél egységnyi jövőbeli nyereségért mennyit kell a jelenben a részvény megvásárlásával kifizetnünk.

P/E ráta: a legszélesebb körben használt relatív részvényértékelési mutató. A számláló (P) a részvény árfolyamát, a nevező (E) pedig az egy részvényre jutó nyereséget (közkeletű rövidítéssel EPS) jelöli.



Buffalo Wild Wings árfolyama (Nasdaq, dollár)

Forrás: [origo]

3. Az elmúlt időszakban nem voltak népszerűek a SandRidge Energy részvényei a nagyobb alapok körében, de Prem Watsa, Kanada Warren Buffett-jének tekintett milliárdos 25 millió darab papírral növelte részesedését a gázkitermelő cégben a Fairfax Financial Holdings alapján keresztül. A SandRidge-el viszont elégedetlen lehet a többi befektető, ugyanis a vállalat összes részvényeinek 16 százalékát shortolják, melyen túl a cég a várakozások szerint veszteséges lehet jövőre.

SandRidge Energy árfolyama (NYSE, dollár)

Forrás: [origo]

4. A Glenview Capital 1 millió darabot vásárolt a Health Management Associates részvényeiből. A vállalat papírjainak előremutató P/E rátája 11, ami megfelelőnek számít a versenytársakhoz képest, tekintve, hogy az egészségügyi cégek kilátásai bizonytalannak tekinthetőek, mivel még nem ismert, hogy a közelgő egészségügyi szabályozások milyen hatással lesznek ezekre a társaságokra. A Healt Management forgalma erőteljesen nőtt egy év alatt az utolsó negyedévben, bár profitja kissé visszaesett ez idő alatt.

Health Management Associates árfolyama (NYSE, dollár)

Forrás: [origo]

5. A jelentésekből az is kiderül, hogy a Ridgeback Capital, az egészségügyi cégekre fókuszáló, Wayne Holman által menedzselt hedge fund 3,8 millió darab Celldex Therapeutics papírt vásárolt. Az alap így a teljes részvénymennyiség több mint 6 százalékát birtokolja. Az elemzések szerint a Celldex veszteséges lehet a következő két évben, de az optimizmus azért lehet indokolt az esetükben, mert az általuk kifejlesztett termék már 140 százalékkal nyomta feljebb részvényeinek árfolyamát.

Celldex árfolyama (Nasdaq, dollár)

Forrás: [origo]