Vágólapra másolva!
Jelentős javuláson ment keresztül a magyar részvényindex a kezdeti mínuszok után, mely az OTP és a Richter erősödésének köszönhetően, lehagyva régiós társait újra pluszban fejezte be a kereskedést. Európában enyhe javulás jelei mutatkoztak délután a parketteken, de ez csak arra volt elég, hogy az indexek eltűntessék kisebb-nagyobb veszteségeiket, és egyes tőzsdék minimálisan a pozitív tartományba forduljanak át. A börzékre inkább a "pihenés" jellemző a tegnapi nagyobb rali után. Amerikában szintén nem mutatnak nagyobb elmozdulást a részvényindexek, ahol a befektetők vélhetően kijózanodva átértékelhetik a költségvetési problémák meg(nem)oldását.   
Vágólapra másolva!

Nagyot javult a BUX

Kiemelkedett teljesítményével ma a magyar részvényindex, mely ki tudott kecmeregni a kezdei mínuszokból, és 0,8 százalékos erősödés után napi maximumán fejezte be a kereskedést. A BUX ezzel folytatni tudta tegnap megkezdett útját felfelé, és már a 18600-as szint felett várja a holnapi nyitást.

Forrás: [origo]

A BUX az OTP és a Richter nagyobb megugrásának köszönheti emelkedését, a bankpapír 1,5 százalékos, a gyógyszerpapír pedig 1 százalékos pluszban zárta a napot.

A MOL és az Egis is ki tudott mászni a kisebb gödörből, és minimálisan tegnapi záróértékük felett fejezték be a kereskedést.

A Magyar Telekom 0,8 százalékos pluszban fejezte be a napot annak ellenére, hogy a kormány legújabb terve a rezsiköltségek 10 százalékos csökkentésére negatívan érintheti a vállalat eredményességét. A vételi kedvet az esetében valószínűleg az hozhatta meg, hogy leányvállalata, a T-Systems kész a Getronics helyére lépni az e-útdíjrendszer kiépítésére kiírt tenderen. A T-Systems cégcsoportjának komoly tapasztalatai vannak az útdíjrendszerek építésében, ők építették ugyanis ki Németországban is a rendszert.

Forrás: [origo]

A forint kisebb erősödésen ment keresztül délután, amire a részvénypiac javulása is kedvező hatással lehet. Az euró/forint kurzusa már 290 alatt mozog, a dollár/forint árfolyama 221,4 körül, a svájci franké pedig 239,7 körül található.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Száguld az Alcatel-Lucent

Kisebb javulás történt az európai börzéken délután, ahol egyes indexek már ledolgozták hátrányukat, és már a pozitív tartományban tartózkodnak. A pezsgők durrantására viszont még várni kell, ugyanis a börzékre változatlanul az jellemző leginkább, hogy "megpihennek" a tegnapi száguldásuk után, és tegnapi záróértékük körül mocorognak.

Az enyhe emelkedést a délelőtti pozitív munkaerőpiaci adatok is segíthették meghozni, Németországban a vártnál kisebb mértékben, csak 3000 ezer fővel nőtt a munkaerőpiacon kívüli személyek száma az előzetesen prognosztizált 10 ezer helyett. Így a német munkanélkülküliségi ráta továbbra is 20 éves mélypontján, 6,9 százalékon áll.

Spanyolországban pedig július óta először csökkent a munkanélküliek száma, decemberben 1,2 százalékkal kevesebben voltak azok, akiknek nem volt munkájuk.

Ezen túl rekord alacsony hozam mellett adott el 10 éves állampapírokat a francia adósságkezelő. Valamivel kevesebb mint 8 milliárd eurónyi kötvényt adott el a kincstár, mintegy 2,07 százalékos aukciós átlaghozam mellett.

Forrás: [origo]

Az Alcatel-Lucent kiemelkedően teljesít, már 10 százalékot ugrott, miután a Credit Suisse elemzői alulteljesítésről semlegesre módosította a francia telefongyártóra megfogalmazott ajánlását. Az elemzőház közleménye szerint az 1,6 milliárd eurós hitelkeret nagyban segítheti a társaság eredményes működését a jövőben.

Alcatel-Lucent árfolyama (Euronext Párizs, euró)

Forrás: [origo]

A Next kiskereskedelmi lánc papírjai emelkedéssel reagáltak a cég azon bejelentésére, hogy a társaság 2012-es nyeresége 611-625 millió font között alakulhat a korábban jelzett 590-620 millió font helyett. A részvények így már 2,6 százalékos pluszban forognak a londoni tőzsdén.

Toporog Amerika

Az európai piacokhoz hasonlóan az amerikai börzékre is a lecsorgás jellemző, ahol szintén eltűnt a költségvetési problémák ideiglenes megoldása miatti hurráhangulat. A befektetők ugyanis most ocsúdhatnak fel, hogy a megállapodás a főbb problémákat nem oldotta meg, csak elodázta azokat. Az adósságlimit megemelését és a kiadáscsökkentést célzó tárgyalások ugyanis még hátra vannak, melyek a következő időszakban hasonló nyugtalanságokat idézhetnek elő, mint az év végén a fiscal cliff egyeztetések.

A vételi kedvet egyelőre a mai remek munkaerőpiaci adat sem tudta meghozni, ugyanis az ADP foglalkoztatottságot mérő kimutatásai szerint a várt 140 ezer fő helyett 215 ezer fővel bővült a foglalkoztatottak száma. Ezzel szemben a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma szerint a várt 360 ezer helyett 372 ezren folyamodtak segélyért a december 29-én lezárult héten, de ennek a jelentősége kisebb lehet a pozitív ADP adat után.

Így az amerikai részvényindexek kisebb mínuszban találhatóak, mellyel a piacok vélhetően "megpihennek" az elmúlt napok nagyobb emelkedései után, és korrigálhatják azokat.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai vegyesen teljesítenek, melyek közül kiemelkednek a ciklikus fogyasztási cikkeket gyártó vállalatok, valamint az energiaipari cégek papírjai. A pénzügyi szektort a Wells Fargo 1 százalékos, a JPMorgan 0,4 százalékos, a Bank of America 0,3 százalékos, valamint a Morgan Stanley 0,9 százalékos esése húzza lejjebb.

Forrás: [origo]

A Gap 0,7 százalékos pluszban forog, miután a ruházati üzletlánc megerősítette, hogy 130 millió dollárért felvásárolja az Intermix vállalatot. Ezen túl a cég legalább egy éve nyitva levő üzleteinek forgalma is meghaladta a 3,5 százalékos várakozásokat decemberben 5 százalékos bővülésükkel.

Óriásit ugrott a SunPower árfolyama, miután a cég megkötötte a Warren Buffett érdekeltségébe tartozó Berkshire MidAmerican Energy Holdings-sal a 2,5 milliárd dollár értékű napenergia-projekt megvalósítására vonatkozó szerződést. A SunPower részvényei 27,8 százalékot repesztettek.

SunPower árfolyama (Nasdaq, dollár)

Forrás: [origo]

További hír, hogy 700 millió dollárért megvásárolja a Hormel Foods az Unilever Skippy nevezetű mogyoróvaj gyártó egységét. A Hormel profitjához részvényenként 13-17 centtel járulhat hozzá a megvett cég, és a bejelentés után 4,5 százalékos pluszba ugrott a Hormel részvények árfolyama.

A nyersanyagok piacán szintén korrekció kezdődhetett, ugyanis a WTI nyersolaj két hónapos csúcsára került az elmúlt időszak emelkedései után, késő délután viszont 0,3 százalékos mínuszban mozog, és árfolyama már 93 dollár alatt található. Az arany szintén veszített értékéből, és fél százalékos gyengülés után 1680 dolláron forog.