Vágólapra másolva!
Változatlanul ragyogó erőben vannak az európai tőzsdék, melyek az amerikai költségvetési problémák ideiglenes megoldása miatt kitörő öröm során tovább halmozzák a pluszokat. A jó hangulatot a vártnál kissé gyengébb mai makroadatok sem tudták elrontani, melyek a feldolgozóipar enyhén nagyobb visszaesését mutatják az eurózónában és a régió vezető gazdaságában, Németországban is. Itthon a BUX szintén tartja pluszait, bár továbbra sem tud akkora előnyre szert tenni, mint régiós társai. A jókedv az amerikai határidős indexekre is remek hatással van, melyek 1,3-1,7 százalékos pluszokat mutatnak, és így jelentős ugrással indulhat a tengerentúli kereskedés is.
Vágólapra másolva!

Gyengül a forint a remek hangulat ellenére

Az európai tőzsdékhez hasonlóan a hazai parketten is a vevők vannak többségben, bár a BUX nem tud olyan mértékben erősödni, mint régiós társai. A magyar részvényindex 0,9 százalékos pluszban mozog, míg a szomszédos piacokon 1,7-2,6 százalék körüli emelkedéseket lehet látni. Az osztrák ATX indexet többek között az Erste Group 3,6 százalékos drágulása emeli a többi régiós benchmark fölé.

Forrás: [origo]

A BUX-ot a beszerzési menedzser index vártnál kissé gyengébb értéke foghatja vissza, melynek 48,9 pontos decemberi értéke visszaesést jelez a feldolgozóiparban az előző havi 52,3 pont után.

A blue-chipek remekül teljesítenek a kedvező hangulatban. A sort az OTP és a MOL vezeti 1,1 százalékos erősödésükkel, amit az Egis 0,7 százalékos pluszal követ. A Richter kisebb lemaradásban van 0,3 százalékos drágulásával, míg a Magyar Telekom fél százalékoserősödéssel el tudta tüntetni kezdeti veszteségeit.

Forrás: [origo]

A forint egyelőre nem tudja felvenni a részvénypiac ritmusát, és nagyobb gyengülésen ment keresztül a főbb devizákkal szemben. Az eruóval szembeni kurzusa nem sokkal 293 alatt mozog, míg egy dollárért 220,9 forintot, egy svájci frankért pedig 242,2 forintot kérnek a bankközi devizapiacon. Esésének hátterében vélhetően a gyengébb makroadat állhat, valamint az, hogy az Index.hu információi szerint Matolcsy György lehet a legesélyesebb az MNB márciusban megüresedő elnöki székére.

EURHUF

Forrás: [origo]

Híznak a pluszok Európában

Tovább tart az amerikai költségvetési szakadék megoldása miatt kirobbant öröm az európai piacokon, ahol a jókedvet a vártnál kicsivel gyengébb makroadatok sem tudták elrontani. Az eurózóna feldolgozóipari beszerzési menedzserindexe a vártnál kissé gyengébben alakult, ugyanis az előrejelzett stagnálás helyett 46,1 pontra csökkent az értéke decemberben az előző havi 46,3 pontról.

A zóna húzógazdaságának tekintett Németországban is a vártnál rosszabb értéket publikáltak erre az indexre, mely 46 pontos értékével szintén a feldolgozóipar visszaesését mutatja. Az elemzők előzetesen 46,3 pontos értékre számítottak, ami megfelelt volna a novemberi értéknek.

Az indexek sorát a spanyol IBEX vezeti, mely növelve előnyét már 3,1 százalék körüli pluszban mozog, többek között az Iberdrola 1,5 százalékos erősödésének köszönhetően. A megújuló energiával foglalkozó társaság részvényei azután kezdtek drágulni, hogy a cég bejelentette, 350 millió euróért eladja Franciaországban lévő szélerőműveit.

Vele szemben a Bankia továbbra is pocsékul teljesít az elmúlt időszak nagyobb zuhanásai után, ami azért következhetett be, mert a részvények kikerülnek az IBEX indexből, ami kényszerű eladásokhoz vezetett az esetükben. A papírok jelenleg 9,2 százalékos mínuszban forognak a madridi tőzsdén.

Forrás: [origo]

A német DAX remekül teljesít, négy és féléves csúcsa körül tanyázik, amiben a BWM megugrása is szerepet játszik. Az autógyártó részvényei 3,6 százalékos drágulás után újabb történelmi csúcsukra kerültek, amit a remek 2012-es évnek is köszönhetnek (érdemes volt hallgatni az aranykereszt által küldött vételi jelzésre a BMW piacán, amire korábbi elemzésünkben fel is hívtuk a figyelmet).

A német index további komponensei közül a Commerzbank 4,7 százalékot, a ThyssenKrupp 3,7 százalékot, míg a Volkswagen 3,5 százalékot emelkedett.

A holland AEX index többek között az ArcelorMittal 4 százalékos szárnyalásának köszönheti 2 százalékos pluszát. Az acélóriás részvényei azután kezdtek drágulni, hogy kiderült, a cég eladja egy kanadai vasbányában meglévő részesedését egy koreai-kínai konzorciumnak.

ArcelorMittal árfolyama (Euronext Amsterdam, euró)

Forrás: [origo]

A kedvező hangulatban a befektetők kockázati étvágya is megnőtt, amit bizonyít, hogy a periféria országok kötvényhozamai csökkennek, míg a biztonságosabbnak tartott állampapírok hozama emelkedik. Az olasz tízéves kötvényhozam 4,32 százalék alatt mozog, amire több mint két éve nem volt példa, a spanyolé pedig 5,14 százalékon található 117 bázispontos csökkenés után. Ezzel szemben a német tízéves államkötvény hozama 113 bázispontot emelkedett, és már 1,43 százalékon mocorog.

Tovább szárnyalhat Amerika

A jókedv az amerikai határidős indexekre is kedvező hatással van, a Dow Jones futures 1,3 százalékos, az S&P 500 futures 1,6 százalékos, míg a Nasdaq futures 1,7 százalékos pluszban található. Ezek alapján jelentős ugrással indulhat a tengerentúli kereskedés is a hétfői nagyobb emelkedések után is.

A délután 4 órakor publikálásra kerülő ISM feldolgozóipari beszerzési menedzserindex is megmozgathatja a piacokat, melynek decemberi értéke az elemzők szerint 50,4 pontra emelkedhet az előző havi 49,5 pont után.