Vágólapra másolva!
Az amerikai költségvetési problémák utolsó pillanatban történt ideiglenes megoldása miatt kitörő öröm uralkodik az európai és amerikai tőzsdéken, és a vezető részvényindexek nagyobb emelkedéseket tudnak produkálni. Amerikában a vételi kedvet az ISM feldolgozóipari index vártnál jobb értéke is táplálhatja. Itthon a BUX csak délutánra tudott csatlakozni régiós társaihoz, és behozva kisebb lemaradását szintén nagyobb erősödés után fejezte be a napot.
Vágólapra másolva!

Felzárkózott a BUX

Délután összeszedte magát a BUX, mely a kisebb lemaradását nagyjából behozva növelni tudta előnyét, és felzárkózott régiós társaihoz. A magyar részvényindex a kezdeti kisebb pluszok után 1,7 százalékos erősödésben fejezte be a kereskedést. A szomszédos piacok közül kiemelkedett a cseh PX és az osztrák ATX index, az utóbbit az Erste Group 4,5 százalékos emelkedése emelhette társai fölé.

Forrás: [origo]

A BUX a nagyobb megugrását többek között az OTP 2,7 százalékos drágulásának köszönheti, de a többi blue-chip is remekül mozgott ma a remek hangulatban. A MOL 0,9 százalékkal, a Magyar Telekom 2,4 százalékkal, míg a Richter 1,6 százalékkal került feljebb. A másik gyógyszergyártó, az Egis is 1,1 százalékos emelkedésre volt képes.

Forrás: [origo]

A BUX javulásával párhuzamosan a forint is visszaerősödött az euróval szemben a délelőtti nagyobb gyengülések után, melynek kurzusa így újra 291 körül jár. Egy dollárért 220,3 forintot, egy svájci frankért pedig 240,6 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

EURHUF

Forrás: [origo]

Csúcson a BMW

Az európai piacok egész nap kirobbanó formában vannak a fiscal cliff kérdésében az utolsó pillanatban tető alá hozott megállapodás miatt. A jó hangulatot a délelőtti vártnál kissé gyengébb makroadatok sem tudták elrontani, így Európában zárás előtt is 1,4-3,5 százalék közötti vaskos pluszokat lehet látni.

Az indexek sorát a spanyol IBEX vezeti, mely növelve előnyét már 3,4 százalék feletti pluszban mozog, többek között az Iberdrola 2 százalékos erősödésének köszönhetően. A megújuló energiával foglalkozó társaság részvényei azután kezdtek drágulni, hogy a cég bejelentette, 350 millió euróért eladja Franciaországban lévő szélerőműveit.

Forrás: [origo]

A német DAX 1,9 százalékos pluszban, négy és féléves csúcsa körül mozog, amiben a BWM megugrása is szerepet játszik. Az autógyártó részvényei 3,8 százalékos drágulás után újabb történelmi csúcsukra kerültek, amit a remek 2012-es évnek is köszönhetnek (érdemes volt hallgatni az aranykereszt által küldött vételi jelzésre a BMW piacán, amire korábbi elemzésünkben fel is hívtuk a figyelmet).

BMW árfolyama (Xetra, euró)

Forrás: [origo]

A német indexet ezen kívül a ThyssenKrupp 4,5 százalékos, a Heidelberg Cement 4,2 százalékos, valamint a Lufthansa 3,6 százalékos pluszal támogatja.

A holland AEX index többek között az ArcelorMittal 3,9 százalékos szárnyalásának köszönheti 2 százalékos pluszát. Az acélóriás részvényei azután kezdtek drágulni, hogy kiderült, a cég eladja egy kanadai vasbányában meglévő részesedését egy koreai-kínai konzorciumnak.

A részvénypiacokon uralkodó remek hangulat megnövelhette a befektetők kockázatvállalási kedvét, ugyanis a periféria országok kötvényhozamai csökkennek, míg a biztonságosabbnak tartott állampapírok hozama emelkedik. Az olasz tízéves kötvényhozam 4,26 százalék körül mozog, amire több mint két éve nem volt példa, a spanyolé pedig 5,01 százalékon található 211 bázispontos csökkenés után. Ezzel szemben a német tízéves államkötvény hozama 119 bázispontot emelkedett, és már 1,43 százalékon mocorog.

Kilőttek az amerikai indexek

Tart a hurráhangulat az amerikai börzéken, mely a költségvetési problémák ideiglenes megoldása, valamint a délutáni ISM feldolgozóipari beszerzési menedszerindex kedvező alakulása miatt alakult ki. Az index 50,7 pontos értékével ugyanis a feldolgozóipari szektor vártnál nagyobb mértékű bővülését jelzi, mivel "csupán" 50,4 pontra számítottak előzetesen.

A kitörő öröm során valósággal kilőttek az indexek, amelyek így folytatják a múlt héten megkezdett útjukat felfelé. A Nasdaq már 2,3 százalékkal, az S&P 500 1,8 százalékkal, míg a Dow Jones 1,8 százalékkal került feljebb.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai kivétel nélkül a pozitív tartományban mozognak, és a sort a technológiai vállalatok vezetik, főleg a legnagyobb komponensű Apple 2,7 százalékos emelkedésének köszönhetően,. Az óriásvállalat részvényeit amiatt is kezdhették vásárolni, hogy kiderült, a társaság új iPhone-t kezdett tesztelni.

A Facebook 4 százalékot ugrott, amiben az is szerepet játszhat, hogy a JPMorgan 29 dollárról 35 dollárra emelte célárát a közösségi oldal részvényeire.

Forrás: [origo]

A Zipcar részvényei hatalmas szárnyalással reagáltak arra, hogy az Avis 500 millió dollárért felvásárolja a közösségi autókölcsönzéssel foglalkozó vállalatot. A papírok 48,6 százalékot repesztettek, míg az Avis árfolyama szintén emelkedni tudott, már 5,1 százalékkal került feljebb.

Zipcar árfolyama (Nasdaq, dollár)

Forrás: [origo]

A Boeing papírok is remekül mozognak, már 2,3 százalékot drágultak, miután a társaság újabb hatalmas méretű megrendelést kapott. Ezúttal az Aviation Capital Group rendelt 60 darab repülőgépet 6 milliárd dollár értékben listaár szerint a vállalattól.

A kockázatvállalási kedv növekedése a nyersanyagok esetében is észrevehető, az arany tovább korrigálja az elmúlt napok nagyobb esését, és 0,9 százalékos drágulása után már 1690 dollárnál jár az árfolyama. A WTI nyersolaj szintén drágul, már 1,2 százalékkal került feljebb a kurzusa, ami közelít a 93 dolláros szinthez.