Vágólapra másolva!
Szinte az utolsó utáni pillanatban megszületett a várt egyezség az amerikai költségvetési problémák kérdésében, amire kitörő örömmel reagáltak az ázsiai és európai piacok. A jókedvet a kínai makroadatok is segítették, bár a Nikkei és a Shanghai Composite egyelőre nem tudott csatlakozni régiós társaihoz, ugyanis a kínai és japán tőzsdék ma zárva tartottak. Európában 1,4-2,2 százalék körüli megugrással indították az újévet a részvényindexek, melyekhez itthon a BUX is sikeresen csatlakozni tudott.Amerikában is örülhetnek a befektetők, mivel így egy bizonytalansági tényezővel kevesebb van a börzéken. Ez kisebb megnyugvást hozhat átmenetileg az új évben a tengerentúli tőzsdékre, amit bizonyíthat, hogy már a kiszivárgó megállapodás hírére is jelentős erősödéssel reagáltak a vezető amerikai részvényindexek az év utolsó napján. Mivel a problémák egy részét a megállapodás csak pár héttel későbbre tolta, az öröm tartósságával kapcsolatban - pláne az adósságplafon egyre közelibb elérése miatt - kérdőjelek mutatkoznak.
Vágólapra másolva!

Megvan a megállapodás, a problémák egy részét két hónappal eltolták

Részleges megoldás született az utolsó pillanatban az amerikai költségvetési szakadék problémájának orvoslására. A gazdagok magasabb adót fognak fizetni, míg a lakosság többi része továbbra is élvezheti majd a Bush kormányzat idején bevezetett adókedvezmények miatti alacsonyabb adófizetést. A kiadásoldali lefaragások ügyében pedig folytatódik majd a huzavona, az adósságplafon elérésének közeledtével a megállapodás tető alá hozására további két hónapjuk lesz a politikusoknak.

Miután a Szenátus nagy többséggel már elfogadta az automatikusan életbe lépő megszorítások elkerülésére kidolgozott megállapodást, a republikánus többséget élvező Kongresszus is rábólintott az intézkedésekre. Ezek szerint a leggazdagabb 2 százalék (vagyis az egyedülállóknál az éves 400 ezer dollár, a párban élőknél az éves 450 ezer dollár feletti jövedelműek) számára a marginális adókulcs mértéke a jelenlegi 35 százalékról 39,6 százalékra emelkedik. Ezen túl a lakosság nagy része számára a Bush kormányzat idején bevezetett (ideiglenesnek tervezett) adókedvezmények örökre bennmaradnak a rendszerben. A megállapodáshoz a politikai felek kompromisszumára volt szükség, hiszen Obama korábban a 250 ezer dollár feletti keresetűek számára emelte volna az adót, míg a republikánusok csak az 1 millió dollár feletti jövedelem esetén lettek volna hajlandóak elfogadni egy ilyen lépést.

Az adóbevételek emelkedését hozó intézkedések mellett a kiadásoldali lefaragásokról egyelőre nem sikerült a feleknek megegyezni, így azokhoz nem nyúltak a törvényhozók. Az automatikus kiadásoldali fékek nem lépnek életbe, a politikusoknak két hónapjuk lesz arra, hogy megoldást találjanak a probléma kezelésére. Ez egyben azt is jelenti, hogy a következő hetekben a piacoknak továbbra is lesz mitől félni, a fókuszban a tárgyalások előrehaladása áll majd.

Már csak azért is, mert a költségvetési szakadék rendezése körül mutatkozó nehézkes előrehaladás hasonlóan göröngyös utat vetít előre az adósságplafon kezelésének kérdésében. A pénzügyminiszter pár rendkívüli intézkedésének köszönhetően a 16400 milliárd dolláros adósságplafont egyelőre nem érte el Amerika (ellenkező esetben már év végén megütötték volna a lécet), de február-március környékén már a technikai csődesemény lehetőségével nézhetnek majd szembe. A republikánusok jelentősebb kiadásoldali megszorítások mellett lennének hajlandóak az adósságplafon újabb emelésére, így heves viták várhatók az előttünk álló időszakban. Ha nem születik időben megállapodás, úgy azt a piacok akár egy méretesebb korrekcióval is kikényszeríthetnék, ahogy arra 2011-ben egyszer már sor került.

Az S&P 500 értékének alakulása (pontban)

Mi az az adósságplafon?

Amennyiben az amerikai költségvetési kiadásokat nem fedezik az adóbevételek, az államnak hiteleken keresztül kell többletforrásokat szereznie. Az adóssághegyek azonban nem nőhetnek vég nélkül, hiszen a Kongresszus egy adósságplafon deklarálásával korlátozza a felvehető hitelek mennyiségét.

Az adósságok maximális mértékének meghatározásán túl a Kongresszus nem tudja a költségvetési számokat befolyásolni, ezért fordulhat elő, hogy az ország adósságai - a költségvetési hiány felfutásával - elérik a plafonnak számító szintet. Ilyen esetben a költségvetés már nem használhat fel több külső segítséget, vagyis a kiadásai hirtelen finanszírozhatatlanná válnak, technikai csődeseménybe kormányozva az országot.

Az adósságlimit elérésére pont a csődesemény kiszámíthatatlan hatásai miatt nem került még sor az amerikai történelemben annak 1917 óta való fennállása óta. A Kongresszus a limit eléréséhez közeledve az utóbbi években folyamatosan emelte a plafon szintjét, bár 2011-ben a politikai fronton mutatkozó huzavona már jelentős piaci turbulenciákhoz vezetett. A pénzügyminiszter friss javaslata szerint pont azért vennék el kongresszusi hatáskörből a plafon emelésének jogát, hogy az ilyen rövid távú feszültségek elkerülhetőek a későbbiekben elkerülhetőek legyenek. Sokan viszont úgy gondolják, hogy Amerika nem adósodhat el vég nélkül, ezért szigorúbb kiadásoldali intézkedések mellett hajlandóak csak az adósságplafonnal kapcsolatos újabb megállapodásra.

Európával együtt örül a BUX

Az Európában uralkodó jókedv a magyar piacra is kedvező hatással van, bár a BUX 0,7 százalékos emelkedésével még így is kisebb lemaradásban van régiós társaihoz képest.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A magyar benchmarkot kissé a Magyar Telekom 0,3 százalékos esése húzza vissza, amivel szemben a többi blue-chip erősödést mutat. Közülük is kiemelkedik teljesítményével az OTP, mely már 1,3 százalékot drágult. A MOL és a Richter 0,3 százalékos pluszban, az Egis pedig 0,2 százalékos pluszban mocorog. A legnagyobb olajtársasággal kapcsolatos hír, hogy Mosonyi György, a vállalat felügyelő bizottságának az elnöke 3332 darab MOL részvénytől vált meg a két ünnep között.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül az E-Starnak pocsék napja van eddig, nyitás után már 9,2 százalékot vesztett az értékéből, amiben valószínűleg az is szerepet játszhat, hogy a cég a napokban tette közzé a 2011. évre vonatkozó beszámolóját, ami nagyjából véleményezhetetlen. Az alternatív energiaszolgáltató 1,8 milliárd forintos veszteséget halmozott fel 2012 első tizenegy hónapjában.

A forint továbbra sem tud nagyon magára találni a kedvező részvénypiaci hangulat ellenére sem, és kisebb gyengülés után az euróval szembeni kurzusa 291,5 körül mozog. A dollár/forint árfolyama 219,5 körül, a svájci franké pedig 241,2 körül tanyázik.

11:40 - Frissítés: Akár viccesen azt is mondhatnánk, hogy idei mélypontján mozog a forint az euróval szemben, amivel sok újat nem árulnánk el, de tény, hogy a magyar fizetőeszköz már a 293-as szint felett mozog, amivel igencsak lemaradásban található. Gyengülésének hátterében az állhat, hogy az Index.hu információi szerint Matolcsy György lehet a legesélyesebb az MNB elnöki pozíciójára.

EURHUF

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Vevők uralják Európát

Jelentős emelkedéssel reagáltak az európai piacok a fiscal cliff megállapodásra, ahol a jókedvet még az is erősítheti, hogy a Financial Times szerint Mario Monti lesz a centrista koalíció miniszterelnök jelöltje a február végi választásokon. Ezzel csökkent az esélye Silvio Berlusconi újabb színre lépésének, és folytatódhatnak a gazdaság fellendítésére megkezdett reformintézkedések.

A vevők nagyobb vásárlási kedve 1,4-2,2 százalék körüli emelkedéseket hozott a régiós börzékre az újév első kereskedési napján, ahol a legjobban a spanyol IBEX teljesít, melyet az Iberdrola 1,1 százalékos erősödése húzz feljebb. A megújuló energiával foglalkozó társaság részvényei azután kezdtek drágulni, hogy a cég bejelentette, 350 millió euróért eladja Franciaországban lévő szélerőműveit.

Ezzel szemben a Bankia továbbra is pocsékul teljesít, már 10,5 százalékot esett, mivel a bank részvényei kikerülnek az IBEX-ből, ami kényszerű eladásokhoz vezet.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A német DAX-ot leginkább az autógyártók húzzák feljebb, a Volkswagen 3,1 százalékot erősödött, míg a BMW 2,9 százalékos emelkedés után 75 dolláros új történelmi csúcsára került. A BMW a rekordtöntést többek között a remek 2012-es évnek köszönheti (érdemes volt hallgatni az aranykereszt által küldött vételi jelzésre a BMW piacán, amire korábbi elemzésünkben fel is hívtuk a figyelmet).

Az ArcelorMittal is remekül mozog 3,5 százalékos szárnyalásával, miután kiderült, hogy az acélipari óriás eladja egy kanadai vasbányában meglévő részesedését egy koreai-kínai konzorciumnak.

Az új év első kereskedési napján sem lesz hiány makroadatokból, délelőtt a feldolgozóipari és a szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzser index decemberi értéke is publikálásra kerül. Az előbbire 46,6 pontos értéket, az utóbbira pedig 47 pontos értéket várnak előzetesen.

BMW árfolyama (Xetra, euró)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Megugrottak az ázsiai tőzsdék

Az amerikai költségvetési problémák (ideiglenes) megoldásának örültek az ázsiai börzék, ahol a vezető tőzsdeindexek átmentették ragyogó formájukat az újévre is, és jelentős emelkedéseket mutattak. A hongkongi Hang Seng vezette a sort 2,2 százalékos erősödésével, amit a dél-koreai Kospi követ 1,7 százalékos pluszal, ami így szeptember óta a legnagyobb napon belüli ugrásra volt képes. A japán és a kínai piac viszont ma zárva volt.

A ma közölt kínai makroadatok is segítették a jó hangulatot, ugyanis az HSBC által publikált kínai feldolgozóipari beszerzési menedzserindex 51,5 pontra emelkedett decemberben az előző havi 50,5 pontról.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A fiscal cliff körüli optimizmus segítette Amerikát

Az utolsó utáni pillanatban sikerült megállapodniuk a döntéshozóknak az amerikai fiscal cliff kérdéséről, ami az utóbbi hetekben és hónapokban alapvetően mozgatta a piacokat. A költségvetési szakadék kérdésének lezárulta mindenképpen pozitív, ugyanis egy bizonytalansági tényező így (átmenetileg) eltűnt a tőzsdékről. Ezzel az új év mindenképpen nyugodtabban indulhat, és jó esély lehet a további emelkedésekre is.

Hétfőn még a megegyezés lehetőségéről érkező hírek kitörő lelkesedést hoztak az év utolsó napján az amerikai tőzsdékre, ahol jelentős erősödésekhez vezetett az optimizmus. A Nasdaq két százalékot, az S&P 1,7 százalékot, míg a Dow Jones 1,3 százalékot tudott emelkedni.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai is remekül teljesítettek a technológiai és energiaipari vállalatok vezetésével. Az S&P 500 kiemelkedő évet zárt, ugyanis 13,4 százalékos bővülésre volt képes tavaly, ami 2009 óta a legjobb évnek felel meg.

A hétfői rövidített nyitvatartásban az Apple kiemelkedett 4,4 százalékos megugrásával, amivel jelentősen hozzájárult a Nasdaq és a technológiai szektor nagyobb erősödéséhez. Szektortársai közül a HP 4,2 százalékot, az Intel másfél százalékot, míg a Yahoo 2,1 százalékot tudott drágulni. A Facebook is 2,7 százalékkal került feljebb a piaci optimizmus segítségével, és a közösségi oldal részvényeit még az is támogatta, hogy a Bank of Montreal felülsúlyozásra minősítette fel őket.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A megállapodás híre a befektetők kockázati étvágyát is meghozhatta, ugyanis a kockázatosabbnak tartott nyersanyagok is drágulni tudtak. A WTI olaj árfolyama több mint 1 százalékkal került feljebb, míg az arany elkezdte korrigálni az elmúlt hetek nagyobb zuhanásait, és 0,4 százalékos erősödés után már 1863 dollár körül mozog a kurzusa.

Érdemes lesz ma figyelni a publikálásra kerülő makroadatokra, ugyanis délután kerül nyilvánosságra a decemberi feldolgozóipari beszerzési menedzserindex, amire 53,2 pontos értéket várnak előzetesen. Ezen kívül a kompozit feldolgozóipari beszerzési menedzserindexet is közzéteszik 4 órakor, amire 50,1 pontos a várakozás.