Marad az egykulcsos adó Romániában

Vágólapra másolva!
Bár a román kormány programjában szerepelt az adócsökkentés, idén mégsem kerül rá sor, így marad a 16 százalékos jövedelemadó.
Vágólapra másolva!

Nem vezetik be 2013-ban a differenciált jövedelemadózást, amely az alacsonyabb keresetűeknek jelentett volna könnyítést - idézték román hírportálok Victor Ponta miniszterelnök televíziós nyilatkozatát.

A december végén hivatalba lépett második Ponta-kormány programjában szerepel, hogy a kabinet fenntartja a 16 százalékos általános jövedelemadót, de az alacsonyabb kereseteknél az adókulcsot 12, illetve 8 százalékra csökkenti. "2013-ban valószínűleg nem sikerül majd 12 és 8 százalékra lemennünk. Ez azonban fontos elv, talán a legnehezebb kompromisszum, amelyet a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) kialakított. A liberálisok alacsony adókat akartak, mi szociáldemokraták pedig azt mondtuk, hogy sehol a civilizált világban nem azonos az adókulcs egy száz lejes és egy egymillió lejes jövedelem esetén" - magyarázta a román kormányfő. Ponta ugyanakkor kitérő választ adott arra kérdésre, hogy mikor vezetik be differenciált jövedelemadót.

2010-es megszorító intézkedések előtti szintre visszahozott közalkalmazotti bérekről szólva Victor Ponta azt mondta, 2013 stabil év lesz. "Fizetjük a júniusi és decemberi emelésekkel kiegészült béreket, nem lesznek újabb bércsökkentések. A nyugdíjasok januárban megkapták a törvény által előírt négyszázalékos emelést. Nem lesznek megszorítások, de nem is nyitjuk ki ennél jobban az erszényt" - mondta a román miniszterelnök..