Egymilliárd font adót úszott meg a Google

Vágólapra másolva!
David Cameron brit kormányfő összehangolt fellépést sürgetett a multik adóelkerülésének megállítására, miután kiderült, a Google 1 milliárd fontnyi (360 milliárd forint) adó befizetését kerülte el azáltal, hogy bevételeit az adóparadicsomként ismert Bermudán pumpálta át.
Vágólapra másolva!

David Cameron abból az alkalomból írt nyílt levelet a világ legnagyobb gazdasági hatalmait tömörítő G8 vezetőinek, hogy Nagy-Britannia vette át a csoport elnökségét. A brit kormányfő globális fellépést sürgetett a multinacionális társaságok adóelkerülésének megállítására. "Hiszem, hogy mindannyiunk közös érdeke, hogy azt mondhassuk adófizetőinknek, akik keményen dolgoznak és tisztességgel megfizetik az adók rájuk eső részét, hogy mások is ezt teszik" - írta a miniszterelnök.

A nyílt levelet többek között az ihlette, hogy nyilvánosságra került, a Google 6 milliárd fontnyi bevételét pumpálta keresztül egy bermudai cégén, így megfelezte a 2011-es évre vonatkozó adófizetési kötelezettségét - írja a Telegraph. Ezzel számítások szerint 1 milliárd fontnyi befizetést spórolt meg. Nagy-Britanniában például mindössze 6 millió fontnyi társasági adó fizetett 2,5 milliárd fontnyi bevétel után 2011-ben.

Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója korábban azt mondta, "nagyon büszke" arra a módra, ahogy a vállalata minimalizálja az adóbefizetést. "Ezt hívják kapitalizmusnak" - tette hozzá. Matt Brittin, a Google brit egységének vezetője szerint a cég azért fizeti adójának nagy részét Amerikában, mert ott találták ki és építették fel a társaságot.