Botrány miatt mehet a varsói tőzsdeelnök

Vágólapra másolva!
Támogatja a varsói tőzsde (WSE) elnökének felfüggesztését a lengyel költségvetési miniszter, miután felmerült a gyanú, hogy Ludwik Sobolewski segített egy olyan filmhez forrásokat szerezni, amelyben a szeretője lesz a főszereplő.
Vágólapra másolva!

Mikolaj Budzanowski miniszter a lengyel rádiónak elmondta, hogy a WSE december 21-i döntése, amellyel felfüggesztette Ludwik Sobolewski tőzsdeelnököt, szerinte korrekt, és az egyetlen lehetséges döntés volt - írja a Lengyel Rádió külföldi hírportálja.

A WSE karácsony előtt adott ki közleményt, amelyben "kényszerű okokkal" indokolta a felmentést. A kényszerű okok mögött az az e-mail állhat, amelyet Sobolewski tanácsadója küldött a tőzsde NewConnect nevű alternatív piacán kibocsátó cégeknek. Ebben arra kéri a társaságokat, hogy finanszírozzanak egy olyan filmet, amelyben a tőzsdeelnök szeretője, a 27 éves Anna Szarek szerepel. A Puls Biznesu lap beszámolója szerint az e-mail címzettjei úgy érezhették, hogy ha nem fektetnek be a filmbe, akkor megromlik a kapcsolatuk a tőzsdével.

Egy belső vizsgálat kérdéseket vetett fel a pénzszerzéssel kapcsolatban, ám a tőzsdeelnök nem volt hajlandó lemondani a felszólítások ellenére sem. Sobolewski 2006 óta áll a WSE élén, sorsáról a január 17-i igazgatótanácsi ülés dönt majd. A varsói tőzsdét 2010-ben privatizálták, de a kincstárügyi minisztérium megtartotta benne a többségi szavazati jogát.