Megállt a lejtőn a forint

Vágólapra másolva!
Az év utolsó hetében féléves mélypontra süllyedő forint viszonylag gyengén kezdett az idén, az eurót 291 forint felett jegyezték szerda reggel. Az álmos piacon alapvetően jó volt a hangulat az amerikai megállapodásnak köszönhetően, ennek ellenére gyengült a forint. A gyengülés kora déluán megállt, az euró 291-292 forint között mozgott, majd 290 alá erősödött.
Vágólapra másolva!

Szemben a globális jó hangulattal, a forint gyengült az év első kereskedési napján, szerdán. Az euró árfolyama 290,40 forint körül kezdett, negyed 10-kor már 291,6, dél előtt 20 perccel pedig már 292,60 forintnál járt a jegyzés. Ekkor a frank 242,10, a dollár 221 forintba került. A kora délutáni órákban megállt a gyengülés, az eurót fél 3-kor 291,46 forinton jegyezték, a dollár 219,66 forintba került, a svájci frankért 241,11 forintot adtak.

A szerda reggeli gyengülés azért meglepő, mert a világpiacon egyébként jó hangulat uralkodik az amerikai híreknek köszönhetően. Az euró erősödött a dollárral szemben, az európai tőzsdék jelentős többlettel nyitottak.

Kolba Miklós, az ING devizakereskedője szerint az amerikai híreken kívül nem történik semmi a piacon, érdeklődés sincs. "Másodika van, a fél világ nem dolgozik" - magyarázta, miért nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni a jelenlegi mozgásokból. Pontosabb kép csak a jövő héten rajzolódik ki. Szerinte az világos, hogy a korábbi 280 forintos euró rövid távon nem jön vissza, inkább a 287-292 forint közötti sáv valószínű.

Utolsó pillanatban a két amerikai párt és az Obama-kormányzat megállapodott az adósságcsökkentési lépésekről, így nem lépett életbe az automatikus kiadáscsökkentési mechanizmus. A piacok attól féltek, hogy megállapodás híján életbe lép a program, amely a drasztikussága miatt komoly recessziót okozhatott volna.

A piaci félelem is komoly szerepet játszott abban, hogy a múlt év utolsó hetében a forint meredeken gyengült, 295 forint felett is járt az euró, ami a magyar deviza szempontjából féléves mélypontnak felelt meg. Azóta ugyan néhány forinttal gyengült az euró, de még mindig a fontos határnak tekintett 290-es szint felett jár, jóval magasabban a november végén jellemző 280-281 forintos árfolyamnál.