Zúgolódnak a nyelvtanárok

Vágólapra másolva!
A Nyelvtudásért Egyesület kissé zokon vette a Nemzetgazdasági Minisztérium nyelvi képzőkre vonatkozó, készülő szabályozásának több kiszivárgott részletét, ezért közleményt juttatott el az MTI-hez. Úgy vélik, a felnőttképzési törvényből nem feltétlenül következik a magántanárok és a kisebb nyelviskolák ellehetetlenítése.
Vágólapra másolva!

Az egyesület az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte, hogy a kimunkálás alatt álló miniszteri rendeletek olyan módon értelmeznék a szeptember 1-je óta hatályos felnőttképzési törvényt, mely a nagy képző intézmények működésmódjára megalkotott szabály- és követelményrendszert kötelező módon terjesztené ki az iskolarendszeren kívüli nyelvoktatási ágazat egészére. A Nyelvtanárok Egyesülete szerint ez a legálisan működő magánnyelvtanárok és nyelviskolák működésének azonnali, ráadásul visszamenőleges hatályú betiltását eredményezné.

Az egyesület összeállított egy jogszabály-értelmezést. Úgy vélik, ellentmondás feszül a tervezett minisztériumi részletszabályozás és a törvény általános szemlélete között, ráadásul súlyosan sérti a vállalkozás szabadságát és a nyelvtanulók érdekeit egyaránt. Az új felnőttképzési törvény csak azon képzők működését szabályozza, amelyek államilag elismert végzettségekre felkészítő (OKJ szerinti szakképesítés, illetve általános nyelvi képzés), valamint állami, uniós forrásból támogatott képzéseket valósítanak meg.

Az egyesület kitért arra is, a törvény egyértelműen rögzíti, hogy hatálya – vállalkozási formától függetlenül – kiterjed minden felnőttképzéssel foglalkozó cégre, intézményre, vállalkozóra. Megkülönböztetést, eltérő szabályozást a törvény kizárólag a tevékenységekre (eltérő célú és tartalmú tanfolyamok) vonatkozóan tesz lehetővé.

Rámutattak, hogy állami támogatást nem élvező képzés éppúgy végezhető állami minőségi garancia és az ahhoz kapcsolódó előnyök, jogosítványok nélkül, mint annak birtokában. Mindez összhangban áll a többi (nem nyelvi) képzési körre a törvényben meghatározott szabályozással.

A Nyelvtudásért Egyesület felszólítja a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy a felnőttképzési törvény végrehajtási rendeleteinek kidolgozása során – a törvény átfogó szemléletével összhangban – a törvény nem diszkriminatív, a nyelvoktató ágazat több mint felét nem ellehetetlenítő értelmezéseit alkalmazza, írták.