Veszélyes folyamatok miatt aggódnak a vezérek

Vágólapra másolva!
A Fed pénzpumpája miatt rendkívül túlértékeltté váltak az amerikai részvények, különösen a technológiai szektorban szaladt el nagyon a papírok értékeltsége a nagyobb vállalatok pénzügyi vezetői szerint. Emiatt pedig lassan nem csak a Bitcoin piacán kialakuló lufi miatt kezdhetünk aggódni - derült ki a CNBC felméréséből.
Vágólapra másolva!

A CNBC által megkérdezett pénzügyi vezetők (CFO) 92 százaléka véli úgy, hogy az amerikai részvények értékeltsége túl magas, és csupán 7,7 százalékuk tartja viszonylag alacsonynak a papírok értékeltségét. Érdekes, hogy egy megkérdezett sem gondolja egyértelműen olcsónak a részvényeket.

Forrás: [CNBC, Investor.hu]

Az érintettek fele azt válaszolta, hogy a cégük anélkül fejezte be a tervezett felvásárlásokat, hogy túl nagy jelentőséget tulajdonítottak volna a magas értékeltségeknek. Csupán a harmaduk felelte úgy, hogy ezek az értékeltségek elrettentőek voltak.

Leginkább a technológiai szektorban tevékenykedő vállalatok túlértékeltsége miatt aggódnak a pénzügyi vezetők, mivel ott kifejezetten drágává váltak a részvények. 83 százalékuk úgy gondolja, hogy magas a a technológiai szektor cégeinek értékeltsége, 8,3 százalékuk szerint pedig extrém magas szintek láthatóak. Ebben az esetben senki nem gondolta úgy a megkérdezettek közül, hogy olcsóak a technológiai részvények.

Forrás: [CNBC, Investor.hu]

Ennek ellenére a CFO-k többsége meg vannak győződve, hogy a technológiai vállalatokat tömörítő Nasdaq Composite részvényindex mozgása még nem hasonlít „lufihoz”. A tőzsdemutató 33 százalékot ralizott ebben az évben, és 2000 óta nem látott szinteken található. A pénzügyi vezetőknek csupán a 38 százaléka vélte úgy, hogy veszélyes buborék fújódására figyelmeztethet a Nasdaq Composite menetelése.

Nasdaq Composite alakulása (pontban) Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

A megkérdezettek legtöbbje szerint hasonló túlértékeltségi aggodalmak merülnek fel a részvénypiacokon, mint amire a Bitcoin piacán van példa. A legtöbben úgy vélik, hogy a Bitcoin egy buborékhoz hasonlít, miután már rövid időre az aranynál is drágábbá vált.

Forrás: [CNBC, Investor.hu]

A pénzügyi vezetők aggodalma nem megalapozatlan, legalábbis a részvénypiacok értékeltségére használt p/e mutató szerint. Az amerikai részvények teljesítményét mérő S&P 500 index historikus (az elmúlt 12 hónap eredményei alapján számított) p/e rátája ugyanis az 1871 óta számított mediánja fölött mozog, ami azt mutatja, hogy túlárazottak az amerikai részvények.

A jövő évi vállalati eredményekre vonatkozó elemzői várakozások alapján számított p/e ráta is folyamatosan emelkedett az utóbbi hónapokban, ami már szintén magasabb a 140 éves mediánnál.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]
Mi a P/E ráta? Egy részvényre vonatkozóan a P/E ráta azt fejezi ki, hogy a befektetők a vállalat egy részvényre jutó nyereségének hányszorosát hajlandók a részvényért megfizetni. A mutató képzése: a részvény aktuális piaci árfolyama/az egy részvényre jutó adózás utáni eredmény. A mutatót általában úgy publikálják, hogy az adózás utáni eredmény az elmúlt időszakra vonatkozik, de elemzési célból érdekesebb, ha a mutatót az egy részvényre jutó várható nyereség segítségével számítjuk ki (EPS). A mutatóban kifejezésre jut, hogy a befektetők milyen kockázatosnak tartják a társaság tevékenységét, milyen a cég tőkeáttétele illetve milyen növekedési lehetőségekkel rendelkezik

Az elmúlt napokban számtalan szakember figyelmeztetett arra, hogy veszélyes lufi kezd kialakulni a részvénypiacokon a Fed gigantikus méretű eszközvásárlási programja miatt. Köztük volt Marc Faber, a vészmadár szerepében gyakran tetszelgő híres guru is, valamint Bill Gross kötvénypiaci szakember is. A szakértők kivétel nélkül úgy vélik, hogy a buborék kipukkanása fájdalmas összeomláshoz vezethet.

Hallgassa meg befektetési klubunkon, mibe fektetnek a profik év végén!

Időpont: 2013. december 16., 17:30

A rendezvény INGYENES