Vágólapra másolva!
Az idén 59 milliárd forintnyi uniós forrás segítette a vállalkozásfejlesztést, a turisztikai beruházásokat, az útépítést, a városfejlesztést, illetve a bel- és csapadékvíz védelmet, közölte Mező Ferenc, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója sajtótájékoztatón, és hozzátette, ezzel a regionális fejlesztési ügynökségek közül az ÉARFÜ juttatta el országosan a legtöbb forrást a pályázókhoz ebben az évben.
Vágólapra másolva!

A régióban pályázható 342,5 milliárd forintos keretre a 2007-13-as időszakban 3719 pályázat érkezett be. Az igények – 533 milliárd forintra – közel 200 milliárddal haladták meg a keretet. A pályázatok fele, 1856 nyert támogatást. Jelenleg 319 milliárd forintra már leszerződött az ÉARFÜ, így az elérhető források 93 százalékát lekötötte az intézmény, ismertette a részleteket Mező Ferenc.

Hozzátette: eddig a teljes rendelkezésre álló összeg 61 százalékát, több mint 210 milliárd forintot már meg is kaptak a kedvezményezettek. A fennmaradó mintegy 100 milliárd forintot 2015 végéig kell átutalni. Mező Ferenc beszámolt arról is, hogy az idei utolsó negyedévben 21 milliárd forintot utaltak ki a kedvezményezetteknek, ami példátlanul nagy összeg. Fő céljuk a források teljes lekötése és minél nagyobb összeg kifizetése volt, hogy ezzel is hozzájáruljanak a GDP növekedéséhez és az uniós források teljes felhasználásához. Elmondta, munkatársaik kitartásának eredményeképpen a tervezett kifizetés 95 százalékát teljesítették.

Mint azt a törvény előírja, 2014. január 1-jétől a megyei önkormányzat veszi át az államtól a regionális fejlesztési ügynökséget. Erről Bodó Sándor (Fidesz), a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke tájékoztatott. Az átalakítás második lépcsőjében megkezdődik a megyei tagozódás. Bodó Sándor szerint ez hosszabb folyamat lesz, a jelenlegi szervezet – az EU-akkreditációnak megfelelően – a továbbiakban is ellátja a támogatások kifizetését, felhasználásának ellenőrzését.