Újra Kína miatt aggódhatunk

Vágólapra másolva!
A júniusihoz és az őszihez hasonló ijesztő folyamatok zajlanak jelenleg a kínai bankrendszerben, nevezetesen, hogy komoly likviditás hiány lépett fel a pénzintézetek között. Ráadásul az elmúlt hónapokkal ellentétben a jegybank likviditásfokozó intézkedései sem tudták enyhíteni a feszültségeket. A befektetők egyre idegesebbek, ami miatt a Shanghai Composite részvényindex is egyre mélyebbre kerül. 
Vágólapra másolva!

Ismét a kínai bankrendszerben zajló aggasztó folyamatok kerültek a piacok figyelmének fókuszába az utóbbi napokban, melyek az elmúlt hónapokban már nem egyszer okoztak nagyobb pánikot a befektetők körében. Nevezetesen, hogy a kínai bankközi piacon ismét likviditás-szűke lépett fel, amire az ottani bankközi kamatokat mutató rövid lejáratú SHIBOR ráták rövid idő alatt óriásit ugrottak (amin a bankok gyakorlatilag egymást hitelezik).

A Shibor ráta ötnapos mozgóátlaga már 5,7 százaléknál található, és ilyen veszélyesen magas szinten legutóbb júniusban mozgott, amikor a mostanihoz hasonló problémák először kerültek előtérbe. Az egyhavi Shibor ráta pedig 6,6 százalékig ugrott fel, aminél magasabban szintén csak júniusban, a bankközi piacon megfigyelt "trópusi szárazság" során mozgott. Ezen kívül a hétnapos repó-ráta is óriásit emelkedett, 8 százalék közelébe ért fel, ami szintén féléves csúcsnak felelt meg.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu
Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A bankközi kamatok emelkedése a bizalomvesztés jele, tehát a bankok csak magasabb kamatok mellett hajlandóak forrást nyújtani egymásnak. Súlyosabb esetben ez a pénzügyi közvetítőrendszer teljes leállásához is vezethet, mivel ha egyes pénzintézetek nem jutnak pénzhez, és nem tudják teljesíteni kötelezettségeiket, az a többi bankot is „bedöntheti” dominóelv-szerűen. (Hasonló folyamat volt megfigyelhető a 2008-as pénzügyi válság kirobbanása előtt is).

A problémát ismét a People Bank of China, a kínai jegybank próbálta enyhíteni, amikor 200 milliárd jüannyi (33 milliárd dollár) többletforrást pumpált a héten a kínai bankrendszerbe különböző nyíltpiaci műveletek segítségével. Ez jóval magasabb, mint amennyit júniusban vagy novemberben öntött piacra a jegybank a bankrendszer megsegítésére. A PBoC továbbá 30 perccel meghosszabbította a kereskedési időt a bankközi piacon csütörtökön, hogy több időt hagyjon a pénzintézeteknek a forrásszerzésre.

A PBoC vélhetően el szeretné kerülni, hogy a nyárihoz hasonló ijesztő szintig súlyosbodjon a helyzet. Ezt támaszthatja alá, hogy a jegybank a kínai Twitteren, a Weibón azonnal bejelentette, hogy többletlikviditást nyújtott a bankoknak. Erre a bejelentésre csak egy hónappal a művelet lezárulta után lenne köteles a jegybank, legalábbis a saját szabályzata alapján.

A mostani tőkeinjekció viszont nem bizonyult elegendőnek a feszültségek enyhítésére, ami további aggodalmakra ad okot. A bankközi kamatok nem tudnak csökkenni, és továbbra is magas szinteken mozognak.

Egyes piaci szereplők bírálják a PBoC-t, hogy hagyta elfajulni az eseményeket, és nem lépett korábban. Lu Ting, a BofA egyik közgazdásza szerint a kínai jegybank össze van zavarodva, és jóval nagyobb eséllyel hibázik, mint korábban. A jegybank vonakodásának legfőbb oka, hogy a túlzott likviditással tovább pörgetné a már amúgy is túlfűtött hitel- és ingatlanpiacot (a témával részletesen ebben a cikkben foglalkoztunk).

Az elmúlt évek végén a kínai kormány gyakran bocsátott a bankszektor rendelkezésére tekintélyes összegeket a 4 ezer milliárd jüannyi banki tartalékaiból. A piac arra számít, hogy ez most is meg fog történni, azonban egyes szakértők szerint az idei „osztogatás” esélyét némileg csökkentik a kínai elnök takarékossági törekvései.

A bankokon lévő nyomást erősíti, hogy közeledik az év vége, amikor eleget kell tenniük a különböző tőkemegfelelési előírásoknak.

A befektetők idegességét jól jelzi, hogy a Shanghai Composite részvényindex látványosan alulteljesítette régiós társait az utóbbi hetekben. Az index az utóbbi kilenc napban egyfolytában mínuszban fejezte be a kereskedést, és ilyen hosszú negatív szériát 1994 óta nem produkált. A Shanghai Composite ezek után egyhavi mélypontján várja a hétfői nyitást.

A Shanghai Composite alakulása (pontban) Forrás: Bloomberg, Investor.hu