Tovább pörög az autópiac Amerikában

Vágólapra másolva!
Novemberben is folytatódott az amerikai autópiac szárnyalása, mivel a hónap során közel 9 százalékkal emelkedtek az újautó-eladások az Egyesült Államokban. Elsősorban a nagy autógyártók örülhetnek, melyek szinte kivétel nélkül a vártnál nagyobb mértékben tudták növelni eladásaikat. 
Vágólapra másolva!

Remek hónapot zárt novemberben az amerikai autópiac. A hónap során ugyanis 1,238 millió újautót adtak el az Egyesült Államokban, ami közel 9 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ez az utóbbi hat év legerősebb novemberi teljesítményének számított. Külön pozitívum, hogy a kormányzati leállás miatti gyengébb októberi eladások, valamint a szintén gyenge szeptember után emelkedni tudtak az eladások.

Ennek eredményeként az elmúlt 12 hónapban 15,53 millió újautó talált gazdára az Egyesült Államokban. Így folytatódott az amerikai autópiac pörgése, melynek sikerült visszakapaszkodnia a 2008-2009-es válság okozta óriási zuhanásból, és a szegmens elérte a depresszió előtti szintet.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

A növekedési ütemet vizsgálva viszont kissé felemás a kép, a szeptemberi mélyrepülést (amikor egy év alatt 3,9 százalékkal estek vissza az eladások) sikerült maga mögött hagynia az iparágnak, ám a novemberi bővülés kissé elmaradt az októberben mutatott 11 százalékos emelkedéstől. Összességében viszont továbbra is optimizmusra ad okot, hogy a novemberi, közel 9 százalékos éves növekedési ütem nagyjából megegyezik az elmúlt évek átlagos növekedésével.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Ahogy arról beszámoltunk, a nagy autógyártók szinte kivétel nélkül a vártnál nagyobb mértékben tudták növelni eladásaikat a hónap során. A legjobban a Chrysler (16,7%), a General Motors (13,7%) és a Mercedeseket is gyártó Daimler (13,9%) tudta növelni értékesítéseit, de a japán Toyota és a Nissan is kétszámjegyű növekedést tudott felmutatni.

A Volkswagen viszont nem tud lendületbe jönni az USA-ban, és több mint 16 százalékkal zuhantak az eladásai. A Honda is kissé lelassított, miután az elmúlt hónapokban folyamatosan kétszámjegyű ütemben tudta növelni eladásait, novemberben csak stagnálásra futotta az erejéből.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

A kedvező novemberi számok többek között az autókereskedők erőteljes kampányainak köszönhetőek. A Hálaadás és a közelgő karácsonyi szezon miatt a kereskedők aggresszív marketingbe kezdtek, hogy minél jobban felpörgessék az eladásokat, és kihasználják a lakosság megnövekedett vásárlási kedvét.

Ennek érdekében jelentős árkedvezményeket adtak a vásárlóknak a kereskedők, melyek segíthették növelni az eladásokat.

Mégis megütötték a részvényeket

A kedvező statisztikák ellenére a részvények nem kezdtek el ralizni, a Ford 2,9 százalékot, a General Motors 2,5 százalékot esett tegnap. A Ford mélyrepülésének oka az lehet, hogy az autógyártó közölte, a magas raktárkészletei miatt jövőre 1,8 százalékkal csökkenti gyártását Észak-Amerikában.

Az ázsiai gyártók közül a Toyota és a Nissan 1,7 százalékot esett, amiben a pocsék piaci hangulatnak lehetett szerepe.

Ford árfolyama (NYSE) Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

General Motors árfolyama (NYSE) Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]