Az eddig sikertelen nyelvvizsgázók specialistája

Czifra Évának az lett a specialitása, hogy a hallgatói mindenképp letegyék a nyelvvizsgát, olykor rekordgyorsasággal
Vágólapra másolva!
Czifra Éva ugyan nem ezzel a szószerkezettel szokott bemutatkozni, de nyugodtan megtehetné. Huszonöt éve tanít angolt, mégsem ez az érdekes benne. Hanem hogy órái, workshopjai és könyvei nyomán ilyen mondatokkal búcsúznak a hallgatói: „Ha ezt korábban tudom, már 10 éve Angliában dolgoznék.”
Vágólapra másolva!
Czifra Évának az lett a specialitása, hogy a hallgatói mindenképp letegyék a nyelvvizsgát, olykor rekordgyorsasággal

Hogyan vágott bele a nyelvtanításba?

Már 25 évvel ezelőtt foglalkoztatott az a gondolat, hogyan lehet egy nyelvet viszonylag gyorsan elsajátítani társalgási szinten. Én is végigjártam anno a sorozatkönyvek kálváriáját mint tanuló. Majd a felvételimhez az ELTÉ-re szükségem lett a középfokúra. Abban az időben tűnődtem el azon, hogy jó lenne egy módszer, amellyel a nyelvtanulók időt és pénzt takarítanának meg. Elkezdtem kísérletezni. Könyvekkel, módszerekkel, tanulókkal. És sikerült! Már jó néhány éve tanulóim 98 százaléka megy át elsőre a vizsgán, a fennmaradó 2 százalék másodszorra. Nekik nem azért kudarc az első megméretés, mert nem tudnak, hanem félnek. A sikereket igen rövid idő alatt érik el a tanulóim! A haladók közt akadt, aki 1,5-2 hónap alatt vizsgázott le, a kezdők pedig legfeljebb 1 év alatt. Sok hallgatóm annyira megszereti ezt a módszert, hogy sajnálkozik, amiért más nyelvet nem tanítok. Az első könyvem, a Három hónap alatt középfokú tíz éve jelent meg. A legújabb – egészen friss, pénteken jött ki a nyomdából –, azaz a harmincnegyedik címe Életmentő angol angliai munkavállaláshoz.

Milyen taktikával vészeli át a válságot?

A válságot én nem éreztem meg. Az angol nyelvre nagyon széles rétegnek van szüksége. Például annak, aki most diplomázik, vagy annak, aki külföldre készül.

Melyik a kedvenc szolgáltatása?

Mivel szükség van a gyors nyelvtudásra, 2012-től kezdve folyamatosan tartok workshopokat – eddig tizenhétszer –, ezek címe 1 hét alatt angolul, illetve 1 hét alatt németül. De van ennél gyorsabb is: a nyelvtanulók elsajátíthatják a Czifra Speed Módszer fogásait. Ez összesen egy alkalom, 90 perc. Legközelebb december 7-én 13 órakor, illetve december 16-án 18 órakor alkalmazom ezt a módszert Budapesten, kifejezetten kezdőknek és álkezdőknek. Most ez a kedvenc.

Használja az online marketinget?

Igen, a Facebook oldalamon szép az aktivitás, és hirdetek az Origón is. Abban bízom, hogy még nagyon sok ember segítségére lehetek a jövőben is.