Kifakadt a guru: Ennek sose lesz vége

Vágólapra másolva!
Soha nem fogja befejezni az eszközvásárlásokat a Fed, sőt, a jelenleginél nagyobb ütemű pénzpumpa is elképzelhető a következő években - véli Marc Faber milliárdos befektető. 
Vágólapra másolva!
  • Faber szerint teljesen mindegy, hogy mikor állítja le hivatalosan jelenleg futó eszközvásárlási programját, a QE programok gyakorlatilag soha nem fognak befejeződni - írja a CNBC.
  • Az amerikai gazdaság válságból való "felgyógyulása" hamarosan már az ötödik éve fog tartani, ám egyszer újra beköszönt egy gyengébb időszak. Ekkor a Fed újra azzal fog érvelni, hogy nem tettek meg mindent a fellendülésért, és további lazításra van szükség.
  • Emiatt a pénzpumpa ütemének mostani csökkentése nem tekinthető majd igazi "tapírozásnak", mivel egy egyszeri, jelentéktelen lépésnek fog bizonyulni. A Fed ugyanis a jelenlegi programhoz fog visszatérni, ha a gazdaság újra gyengülni kezd.
  • Így hiába eszközölnek majd változtatásokat a jelenlegi programon, Faber szerint az eszközvásárlások a jelenleginél is nagyobb ütemben fognak folytatódni a következő években.

Mi az a tapírozás?

A Fed havonta 85 milliárd dollárra rúgó eszközvásárlási programjának csökkentését angolul a csökkentést, elvékonyítást jelentő „taper” kifejezéssel szokás illetni, de csak a pusztán egyetlen betűvel eltérő tapírt (angolul is „tapir”) sokkal izgalmasabb használni a jelenségre. A Fed nyáron kezdett először az eszközvásárlások visszafogásáról beszélni, és az eredeti várakozások szerint már szeptemberben 10-15 milliárd dollárral csökkent volna a havi keretösszeg. A Fed azonban szeptemberben nem változtatott a programon, így továbbra is nyitott kérdés, hogy mikor és milyen ütemben kezd a Fed kihátrálni a pénznyomtatásból.