Ralizik az euró Draghi szavaira

Vágólapra másolva!
Elhúzódó alacsony inflációs környezetre, és a korábban jelzettnél magasabb gazdasági növekedésre számít az EKB jövőre az eurózónában - mondta el Mario Draghi az EKB kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztatón. Draghi szavaira nagy erősödésbe kapcsolt az euró.
Vágólapra másolva!

A kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón Mario Draghi jegybankelnök az alábbiakat mondta el:

  • Továbbra is elhúzódó alacsony inflációs környezetre számítanak az eurózónában, a folytatódó alacsony hitelezési aktivitással párhuzamosan.
  • Ezen túl megerősítette a korábbi sajtótájékoztatón elhangzottakat, hogy a támogató monetáris politika hosszú távon fennmaradhat.
  • Az eurózóna gazdasága 1,1 százalékkal növekedhet jövőre a korábban előrejelzett 1 százalék helyett.
  • Az EKB csökkentett inflációs várakozásain, idén 1,4 százalékos lehet az átlagos áremelkedés üteme a korábban várt 1,5 százalék helyett, míg jövőre 1,1 százalékos lehet az infláció a korábban prognosztizált 1,3 százalék helyett. Eszerint még jövőre is bőven a 2 százalékos cél alatt maradhat az infláció.
  • A mostani kamatdöntés összhangban volt az EKB júliusban adott iránymutatásával (forward guidance), és a tartást igazolja az alacsony infláció is. Figyelmeztetett, hogy a novemberi kamatvágásnak időre van szüksége, hogy kifejtse hatását a gazdaságban.
  • A jegybankárok nem határoztak meg további monetáris lazító eszközöket, ugyanakkor megerősítette, hogy az EKB figyelemmel követi a lefelé mutató kockázatokat.

Draghi szavaira nagy raliba kezdett az euró, melynek dollárral szembeni árfolyama 1,366-ig szaladt fel. A dollár így teljesen elvesztette előnyét, amit a bombaerős amerikai GDP-adat után szerzett meg.

EURUSD árfolyama Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]