Polarizálódik a telekpiac - óriásiak az árkülönbségek

Vágólapra másolva!
Minden negyedik telek Győr-Moson-Sopron és Pest megyében cserélt gazdát Magyarországon az elmúlt másfél évben, az egyes régiók közötti árkülönbségek pedig óriásira nőttek.
Vágólapra másolva!

Vidéken átlagosan 3600 forintot kell szánni egy négyzetméter telek megvásárlására, míg Budapesten közel 28 ezer forint volt az átlag, derül ki az OTP Jelzálogbank frissen megjelent, családi ház építésre alkalmas földterületek forgalmát elemző Telek Értéktérképéből.

Az összkép alapján egyébként jelenleg országszerte nagyon kedvező feltételekkel lehet telket vásárolni.

A magyarországi telekpiac területileg igen koncentrált: az adásvételek körülbelül negyede Győr-Moson-Sopron, illetve Pest megyében valósul meg.

Míg Budapest és a nagyvárosok forgalmi részaránya nagyjából változatlan maradt, mindeközben a forgalom közel 60 százalékát adó községek részesedése a kisebb városok rovására fokozatosan nő. „Ennek alapja minden bizonnyal a családi házak iránti kereslet általános visszaesése. Községekben viszont marginális a lakáskínálat, így ott továbbra is az önálló házak jelentik az ingatlanforgalom túlnyomó részét, és ez a telekforgalomra is kihat” – magyarázza Valkó Dávid az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője.

A magyarországi telekpiacot egyébként lassuló forgalomcsökkenés jellemezte a válság óta eltelt években: míg 2008 és 2010 között közel kétötödével csökkent az adásvételek száma, 2010 és 2012 között már csak 10 százalékkal szűkült a piac. Egyedül Somogy megyében volt pozitív irányú a kereslet elmozdulása az elmúlt négy év során, ahol a 2007-ben meghosszabbított autópálya-szakasz növelte a környező, elsősorban a Balaton déli partján fekvő települések vonzerejét. Tavaly összesen mintegy 13,7 ezer 1/1 tulajdoni hányadot érintő telektranzakció volt hazánkban.