Öt dolog, amit a tőzsdézéssel nyerhetsz

Vágólapra másolva!
Sokan a mesés vagyonokat üldözik a tőzsdézés során, és úgy gondolják, hogy a kereskedés segítségével gyorsan meggazdagodhatnak. Mi nem feltétlenül tartjuk megfelelő célnak a hatalmas vagyon elérését, de emellett számtalan egyéb, fontosabb dologgal is gazdagodhatunk a kereskedéssel. Összeszedtünk öt olyan pozitívumot, melyekkel gazdagabbak lehetünk a tőzsdézés során. 
Vágólapra másolva!

Ha részletesen is érdekli, hogyan gondolkodik a tőzsdei befektetésekről egy profi befektető, akkor szívesen várjuk a hétfőn tartandó ingyenes befektetői klubunkon.

Ki ne álmodozna arról, hogy munka helyett tőzsdei kereskedésből éljen? Sokan szeretnék elérni azt a célt, hogy a tőzsdézés révén anyagilag függetlenné váljanak, és úgy osszák be az idejüket, ahogy szeretnék. Mivel a tőzsdéken vagyonokat lehet nyerni (és bukni is), így elképzelhető ennek megvalósítása, amihez természetesen csak rendkívül kemény és kitartó munka vezethet.

A minél több pénzt mi nem feltétlenül tartjuk elsődlegesen elérendő célnak, mivel az emberi kapzsiságból fakadóan megszállottan kezdhetjük üldözni annak elérését. Az ember egyre többet és többet szeretne a pénzből, amiből sose lesz elég. Ez a megszállottság egy idő után egy ördögi körhöz vezethet, amiből rendkívül nehéz kiszállni, és az ember soha nem fog beteljesedni, mivel mindig a mesés vagyonokat fogja üldözni.

Ehelyett számtalan egyéb dolgot lehet kitűzni célként, melyekről általában méltatlanul kevés szó esik. Mi igyekeztük összegyűjteni az öt leglényegesebb ilyen előnyt, melyeket olvasva az ember rádöbbenhet, hogy azok legalább olyan fontosak (ha nem fontosabbak), mint az anyagi függetlenség.

Azt fontos hangsúlyozni, hogy ezeket a dolgokat mindenki megtalálhatja a saját tőzsdei útja során, bármilyen stratégiát is követ az illető. Tehát legyen valaki Warren Buffetthez hasonló hosszú távú kereskedő, vagy a napon belüli kereskedés területén otthonosan mozgó daytrader, mindenki profitálhat az alábbi dolgokból.

Hallgassa meg befektetési klubunkon, mibe fektetnek a profik év végén!

Időpont: 2013. december 16., 17:30

A rendezvény INGYENES

1. Fegyelem

Aki hosszabb időre tervezi tőzsdei pályafutását, annak elengedhetetlen, hogy fegyelmezett legyen a kereskedés során. Ez amiatt szükséges, hogy türelmesen tudjuk követni a saját rendszerünket, mely elvezethet a kitűzött célokhoz.

A fegyelem segíthet abban, hogy tartani tudjuk magunkat a saját szabályainkhoz, és ne hagyjuk magunkat eltántorítani a stratégiánktól. A fegyelmezettség segíthet megakadályozni, hogy meggondolatlanul cselekedjünk, komoly veszteségektől megóvva számlánkat.

A kereskedés során tehát egyfajta fegyelmet is tanul a befektető, amit később az élet más területén is hasznosíthat, függetlenül attól, hogy milyen stratégiát folytat (daytrade vagy hosszú táv).

2. Önismeret

A kereskedés egyik legnagyobb előnye, hogy közben megismerjük önmagunkat. Az ember megismeri saját képességeit, határait, hogy megvannak-e benne azok a tulajdonságok, melyek a sikeres tőzsdézéshez elengedhetetlenek. Ennek segítségével eldöntheti, hogy milyen területeken van szüksége fejlődésre, vagy mely tulajdonságok az erősségei.

A tőzsdézés ezen túl segíthet rávilágítani arra, hogy mekkora a befektető kockázatvállalási hajlandósága, és mekkora veszteségeket képes még elviselni. Ennek ismerete pedig elengedhetetlen a sikeres tőzsdézéshez, de a tőzsdén kívüli világban is.

A gyengeségek felismerését pedig sikerként lehet elkönyvelni, mivel megismerjük, mely területeken kell fejlesztenünk önmagunkat. Így akkor sem érdemes elszomorodni, ha kiderül, hogy kevésbé vagyunk alkalmasak a kereskedésre, mivel lehetőségünk lesz javítani a hibákon.

3. Intellektuális kihívás

Minél több időt tölt „kint” valaki a piacon, annál nagyobb mértékű mentális fejlődésen mehet keresztül. Idővel fejlődni fognak azok a már említett tulajdonságok is (pl. fegyelem, türelem), melyek ahhoz szükségesek, hogy valaki sikeres legyen befektetőként. A tőzsdézés révén a befektető megtanulja kezelni a kisebb-nagyobb veszteségeket és a kereskedéssel együtt járó holtpontokat. A gyakorlott befektető a veszteségekben legyőzendő akadályokat lát, amiket át kell ugrani a hosszú távú sikerhez.

Ezen túl legyőzhetővé válnak a félelmek (pl. a kereskedési tőke elvesztésétől való félelem, a sikertelenség félelme), melyekkel idő után szembe kell néznie egy tőzsdei befektetőnek. Ezeken a félelmeken kénytelenek átlépni azok, akik szeretnék megőrizni tőkéjüket, ami ha sikerül, mentálisan csak még erősebbé válhatnak.

Az egész kereskedés egy intellektuális kihívássá válik, amit a siker érdekében le kell győzni. Ha hosszú távon is nyerők szeretnék maradni, az arra sarkall, hogy folyamatosan fejlesszük és győzzük le önmagunkat.

Ezeknek köszönhetően összességében pszichésen is erősebbé válik az ember, tehát a kereskedés a pszichológiai képességeket is fejleszti.

4. Előre tervezés

A fentieken kívül a tőzsdézéshez elengedhetetlen stratégia-alkotó képességünk is egyre erősebbé válhat. A pozíciók nyitása előtt ugyanis valamilyen elképzelés alapján lépnek piacra a befektetők, és a legtöbben megtervezik a stratégiát a tranzakció előtt. Tehát többek között elhelyezik a veszteségvágó megbízást, célárat határoznak meg, amit a befektetés során folyamatosan figyelemmel követnek, és ha kell, a stratégiának és az árfolyammozgásoknak megfelelően módosítanak rajtuk.

Ha konkrét terveket határoztunk meg a befektetés előtt, azzal könnyebben „menedzselhetővé” válik az adott pozíció is. Ha ragaszkodunk az előre kitűzött stratégiához, és szükség esetén hajlandóak vagyunk módosítani a pozícióinkat, az azt is jelenti, hogy képesek vagyunk döntéseket hozni a fontos kérdésekben. A tőzsdézés során tehát idővel egyre könnyebben fogunk stratégiákat alkotni, dönteni, ami az életben magunk elé kitűzött célok elérését is könnyebbé teheti.

5. Javulnak az általános pénzügyi ismeretek

A tőzsdézés során értelemszerűen a pénzügyekkel kapcsolatos ismereteink is fejlődésnek indulnak. Megtanuljuk jobban kezelni, megbecsülni a tőkénket, így hatékonyabban kezdhetjük el azt használni. Így a nem kereskedésre szánt pénz is jobban beoszthatóvá válik, tehát a saját pénzügyeinkről is egyre többet fogunk tudni.

Ezen túl kiszélesedhet a látókörünk, tájékozottabbakká válhatunk, mivel egy befektetés megvalósítását általában a különböző információk utáni kutatás előzi meg. Részvényvásárlás előtt informálódunk a cégről, hogy milyen környezetben, iparágban működik, milyen trendek mennek végbe az adott szegmensben, milyen katalizátorok hajthatják felfelé az árfolyamokat, és számtalan egyéb dologról.

A pozíció során pedig folyamatosan figyelemmel követjük ezeket a híreket, melyek a vállalatot, vagy az iparágat érintik. Így minél több ideje tőzsdézik valaki, annál nagyobb az esélye, hogy informáltabbá válik. Összességében tehát javul a világlátásunk, és jóval több ismeretet szerezhetünk az élet különböző területeiről.

Természetesen a fentieken és a profitokon kívül számtalan egyéb pozitívummal együtt járhat a tőzsdézés, és a cikkel nem is volt célunk mindet felsorolni. Csupán arra próbáltunk rávilágítani, hogy a kereskedés során nem csak pénzzel lehetünk gazdagabbak. Ha valakit bővebben is érdekel maga a tőzsdézés, azt szívesen várjuk ingyenes előadássorozatainkon, ahol mélyebben is megismerkedhet a témákkal.

Ha pedig arra kíváncsi, hogy milyen részvények lehetnek vonzó befektetési lehetőségek jövőre, szívesen látjuk következő ingyenes előadásunkon, ahol megtudhatja, milyen részvényekben látnak nagy fantáziát a profi befektetők.