Öntik a japán államkötvényeket

Vágólapra másolva!
A legnagyobb japán állami nyugdíjalapnak azonnal el kellene kezdenie értékesítenie japán államkötvényeit - jelentette ki Takatoshi Ito, a japán kormány tanácsadó-testületének elnöke. A hírre nagyot esett a japán állampapírok árfolyama, mivel felerősödtek azok a félelmek, hogy kormányzati nyomásra az állami alap hamarosan valóban kénytelen lesz csökkenteni ezt a fajta kitettségét.
Vágólapra másolva!
  • Ito szerint a nyugdíjalapnak azonnal el kell kezdenie értékesítenie japán államkötvényeit, mivel arra most kiváló lehetőség nyílik. A Bank of Japan ugyanis óriási mértékben vásárolja ezeket az eszközöket, amivel stabilizálni tudja a hozamokat, így a GPIF eladásai nem okoznának túlságosan nagy felfordulást a piacokon.
  • Ito úgy véli, hogy az alapnak többségében csak olyan eszközöket kellene tartania, melyek magasabb hozamot ígérnek a nyugdíjasoknak, hogy az alap így vegyen le egy kisebb terhet a japán szociális rendszerről, amit az egyre öregedő társadalom okoz neki. A japán államkötvények pedig erre nem alkalmasak, mivel a laza monetáris politika rendkívüli mértékben leszorította a hozamaikat.
  • Az alap vezetője a napokban jelentette ki, hogy egy éven belül elkezdhetik leépíteni japán államkötvény kitettségüket, és a porfólióikban ezeknek a papíroknak az arányát a jelenlegi 58 százalékról 52 százalékra csökkenthetik le.
  • Ito azt javasolja, hogy az alap 18 százalékra emelje a japán részvények arányát portfólióiban.
  • Ito nyilatkozatára felerősödtek azok a félelmek, hogy kormányzati nyomásra a GPIF hamarosan valóban elkezdhet megszabadulni japán államkötvényeitől, és a BoJ nem lesz képes ellensúlyozni annak negatív hatásait. Emiatt a befektetők tekintélyes mennyiségű japán állampapírt öntöttek a piacra, így azok árfolyamai az utóbbi három hónap legnagyobb zuhanását szenvedték el.
  • Az árfolyamokkal ellentétesen mozgó hozamok emelkedni kezdtek, a tízéves és a harmincéves hozam bő két hónapos csúcsra ugrott, de a húszéves hozam is 1,5 százalékot emelkedett.
Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Hallgassa meg befektetési klubunkon, mibe fektetnek a profik év végén!

Időpont: 2013. december 16., 17:30

A rendezvény INGYENES