Vágólapra másolva!
Továbbra is tegnapi záróértéke alatt mozog a BUX, mivel gyenge formát mutatnak a főbb papírok. Dél körül csak a Mol mozog minimális pluszban, ráadásul a forint is kisebb gyengülést szenved el. Európában tart a rali, és nagy pluszok láthatóak, Amerikában viszont minimális eséssel korrigálhatják majd tegnapi hegymenetüket az indexek.
Vágólapra másolva!

Nem tudja összekapni magát a magyar részvényindex, mely változatlanul minimális mínuszban mozog. A BUX ezzel a leggyengébben teljesítő indexnek számít a régióban.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A BUX gyengélkedésének oka, hogy a főbb hazai papírok nincsenek formában, a Mol 0,2 százalékos pluszban, az OTP tegnapi záróértéke körül mocorog, a Magyar Telekom 0,3 százalékot, a Richter 0,2 százalékot esett. A Richter annak ellenére gyengül, hogy már a második akvizícióját jelentette be a héten.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A forint gyengülni kezdett, és 299 fölé szaladt fel az euróval szembeni árfolyama. A dollár/forint jegyzése 218,6-nál, a svájci franké 244,3-nál található. A forinton nem tudott segíteni a sikeres dkj-aukció, melyen tovább csökkent a 12 hónapos aukciós átlaghozam.

EURHUF árfolyam Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Európában tart a tapírozás által kiváltott rali, a főbb részvényindexek közül a német DAX már 1,4 százalékot, a spanyol IBEX 1,8 százalékot ugrott.

A befektetők jó kedvét csak növelheti, hogy az Európai Unió pénzügyminiszterei megállapodtak az európai bankunió egyik fontos pillérének részleteiben, melynek segítségével a jövőben elkerülhetővé válik majd a bajba kerülő bankok adófizetők pénzéből történő megmentése.

A brit kiskereskedelmi forgalom a vártnak megfelelően 0,3 százalékkal nőtt novemberben havi alapon, ami jelentős javulásnak számít az októberi 0,9 százalékos visszaeséshez képest.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A vállalatok közül érdemes kiemelni a Saab 24 százalékos ugrását, ami annak köszönhető, hogy a cég 4 milliárd dollár értékű megrendelést kapott Brazíliától Gripen vadászgépek leszállítására.

Délután érdemes lesz résen lenni, mivel számos makroadat fog napvilágot látni az Egyesült Államokból. Ezen túl megtorpanhat a hegymenet, mivel Amerikában 0,1-0,2 százalékos esést vetítenek előre a határidős indexek, így kisebb pihenő következhet a tegnapi nagyobb megugrás után.