Német autók húzzák a magyar ipart

Vágólapra másolva!
2011 májusában nőtt ennél nagyobb mértékben.
Vágólapra másolva!

Az idén októberben az előzetes adatok alapján az ipari termelés 6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A termelés az év első tíz hónapjában 0,7 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Az októberi 6 százalékos éves növekedésre 2011 májusa óta nem volt példa.

A jó éves adat mögött azonban havi csökkenés áll. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője gyorselemzésében azt írta, a 6 százalékos növekedés a tavaly októberi gyenge szinthez képest nagy, szeptemberhez képest viszont 0,5 százalékos a csökkenés.

A KSH szerint a növekedés húzóereje a járműgyártás, az ágazatban rendkívüli a növekedés és alapvetően ez határozta meg az ipari termelés növekedését. A járműgyártás több mint ötödét adja az ipari termelésnek.

Az autóipar a gazdaság harmadik negyedéves növekedésére is jó hatással volt. A mezőgazdaság után az egyik legfontosabb szerepe volt abban, hogy összességében 1,8 százalékkal tudott bővülni a GDP. Az Audi, a Mercedes és az Opel gyárainak felpörgésével az export is megindult.

Suppan Gergely szerint az autógyárak az év végéig 7-8 százalékos növekedésig pörgethetik fel az ipart.