Nem szívatják a magántanárt, ha nem kér támogatást

Vágólapra másolva!
Korábban attól tartottak a nyelviskolák, hogy a szigorú engedélyeztetés miatt csak pár marad életben. Az NGM egyeztetésre hívta őket, ahol megállapították, hogy csak akkor kell az engedély, ha uniós vagy állami támogatásra pályázik egy nyelviskola vagy magántanár.
Vágólapra másolva!

Amennyiben a nyelviskolák és a magántanárok állami vagy uniós forrást kívánnak felhasználni, minden esetben kötelező számukra a hatósági engedély megszerzése - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) felnőttképzési szakma képviselőivel.

A minisztérium állítása szerint nem lehetetlenülnek el a nyelviskolák, mert a törvény lehetőséget ad arra, hogy eldöntsék, hatósági engedéllyel vagy engedély nélkül végezzék. A nyelviskolák amiatt panaszkodtak, hogy az új felnőttképzési törvény magas lécet állít, például magas kauciót kell leadniuk, amire egy kisebb iskola vagy egy magántanár nem lenne képes (bővebben itt). A Nyelvtudásért Egyesület amiatt aggódott, hogy csak 4-5 nyelviskola marad a szigor miatt. Az NGM pénteki közleménye szerint az egyeztetésen részt vevő érdekképviseletek egyetértettek abban, hogy az iskolák nem lehetetlenülnek el.

A minisztérium érve szerint ugyanis nem kötelező az engedélyeztetés, csak ha állami vagy uniós forrást kívánnak igénybe venni. Vagyis ha egy nyelviskola képzésben részesítené a dolgozóit uniós pénzből, vagy fejlesztene, akkor engedélyeztetnie kell magát. Például egy magántanárnak viszont nem, ha nem akar pályázni.