Négy szereplős lehet a szlovák mobilpiac

Vágólapra másolva!
Szlovák lapértesülések szerint közel 50 százalékkal drágább volt a helyi frekvenciatender, mint amit minimálisan megfogalmaztak a telekmmunikációs hatóságnál. Ennek ellenére a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint európai viszonylatban mégis olcsónak számít a szlovák aukció. Nagyobb gondot inkább egy negyedik szereplő megjelenése jelenthet majd a szolgáltatók számára.
Vágólapra másolva!

Kedden még arról számolt be az Sme.sk hírportál, hogy négy pályázó is indult a szomszédos ország frekvenciatenderén. Ráadásul a három inkumbens szolgáltató, az Orange, a Slovak Telekom, illetve a Telefónica mellett egy titokzatos negyedik szolgáltató is újabb frekvenciasávokkal gazdagodott. A Trend.sk azonban lerántotta a leplet az új belépőről, forrásai szerint a több szlovákiai városban is optikai hálózattal rendelkező Swan állhat a háttérben.

Ugyanakkor mindkét sajtóorgánum kiemeli, hogy tényleges, hatósági adatok egyelőre még nem állnak rendelkezésre az aukcióval kapcsolatban. A hivatalos bejelentésre januárig kell majd várni. Ha bebizonyosodnak a megjelentek, akkor nagyon úgy néz ki, hogy a jelenleg 3 szereplős szlovák mobilpiac 4 szereplőssé bővülhet.

Az Sme.sk értesülései szerint Szlovákia 210 millió eurós bevételre tett az aukción a tervezett 142,4 millió euróval szemben, azaz közel 50 százalékkal nagyobb összeg folyhat be az államkasszába. Ennek ellenére a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján nem mondható, hogy drága lett volna a tender. Az egy főre jutó egységnyi frekvenciasáv (EUR/MHz/fő) 0,26 euró lenne, ha a meghirdetett 800, 1800, illetve 2600 MHz-es tartományokat kumuláltan vesszük figyelembe.

Forrás: Investor.hu gyűjtés