Minden adott a tőzsdei sikerhez

Vágólapra másolva!
Nagyon sok mindent megismerhetünk a tőzsdén, ahol szinte bármely típusú tudás kamatoztatható Somi András, a KBC Securities vezető elemzője szerint, aki kiemelte, hogy a sikerhez szükséges minden információ elérhető a piacon, pusztán az a kérdés, hogy hajlandóak figyelemmel kísérni azokat.
Vágólapra másolva!

Somi András hétfőn az Investor.hu ingyenes befektetői klubjának előadója lesz, és elmeséli, hogyan keres befektetési célpontokat a piacokon. Regisztráljon az előadásra!

Mióta foglalkozol befektetésekkel? Milyen területen vagy igazán aktív?

Közel 3 éve vagyok a KBC Securities vezető elemzője, de korábban is befektetésekkel foglalkoztam a részvénypiacokon és azok közvetlen közelségében. Ahogy az Investor.hu-n is látszik, „minden lépben kanál” megközelítéssel dolgozunk, azaz igyekszünk globális képet kapni a piacokról, és mindenhol rálelni izgalmas sztorikra, de természetesen a magyar piac kiemelt figyelmet érdemel. Engem is minden érdekel, ami a tőzsdékkel kapcsolatos, a magyar mellett főként az amerikai piacon vagyok aktív, különösen a technológiai szektor érdekel, a szabadidőmben is szívesen foglalkozok a technológiai világgal.

Mit szeretsz a tőzsdében, részvénybefektetésekben?

A tőzsdén keresztül nagyon sok mindent megismerhetünk, amire egyébként nem irányulna rá a figyelmünk. Bármilyen területben, iparágban el lehet mélyedni, bármilyen tudományos, üzleti, technológiai érdeklődés kamatoztatható. A tőzsde nagy intellektuális kihívás, egy sakkjátszma, amiben a legnagyobb élményt az adja, ha sikerül megérteni egy piac, szektor vagy akár egy vállalat működését, és erre reagálva sikeres befektetési döntést hozni. Ezek a döntések gyakran nem vállalati pénzügyi okoskodásokra, hanem egy piacról józan paraszti ésszel kialakított véleményre alapulnak. Nem árt persze ismerni egy vállalat pénzügyi működésének sarokköveit.

Mi a legfontosabb, amit szerinted fejben kell tartania egy részvénybefektetőnek?

Egyfelől senki nem lát a jövőbe, ezért nem léteznek „tuti tippek” sem, pusztán sejtésekkel és valószínűségekkel foglalkozhatunk, így a kockázatkezelés – praktikusan a veszteségek kordában tartása – elengedhetetlen. Nem az lesz sikeres a tőzsdén, aki ügyesen tippeli meg, merre mozdulnak az árfolyamok, hanem aki megelőzi, hogy a hibásnak bizonyuló sejtések súlyos veszteségeket okozzanak. Másfelől a tőzsde nem a bennfentesek terepe, minden szükséges tudás és információ nyilvánosan elérhető, különösen az amerikaihoz hasonlóan fejlett és aktív tőkepiacokon, de a magyar piac sem kivétel. A kérdés az, hogy ki mennyi időt és energiát szán ezek feldolgozására. Ezerféle stratégiával lehetünk sikeresek, csak az időnkhöz és elszántságunkhoz kell igazítanunk a lépéseinket is.

Van-e olyan pozíció, befektetés 2013-ból, amire igazán büszke vagy?

2013 összességében igen kedvező volt a részvénybefektetők számára, nekünk is volt egy-két szépen valóra vált sejtésünk. A legszebb történet a Nokiáé volt, főként mivel nemcsak arra éreztünk rá, hogy a Nokia tekintélyes emelkedés előtt áll, hanem konkrétan a mobilgyártás leválasztását és értékesítését lehetséges forgatókönyvként fogalmaztuk meg, szinte napra pontosan két hónappal a tranzakció bejelentése előtt. Erről az Investor.hu-n is elég sokat írtunk, szépen követhető volt a történet. Akkortájt 2,8 euró körül forgott a részvény, most valamivel 6 euró alatt jár, azaz bőven duplázott kevesebb, mint fél év alatt. Ez nem jelenti persze, hogy minden sejtésünk ugyanígy bejön, de igyekszünk hasonló sztorikra rálelni 2014-ben is. Erről is szó lesz a jövő heti befektetői klubon.

Ha valakit részletesen is érdekel, hogyan választja ki befektetési célpontjait Somi András, a KBC Securities vezető elemzője akkor szívesen várjuk a jövő hét hétfőn tartandó ingyenes befektetői klubunkon.

A Nokia valósággal elszabadult (Helsinki) Forrás: Bloomberg, Investor.hu