Mikor lesznek egységesek a mobiltöltők?

Vágólapra másolva!
Ha az Európai Unió intézményein múlik, két-három éven belül. A maguk részéről legszívesebben rákényszerítenék a mobiltelefongyártókat az uniform sablonra, miután a szakminisztereket tömörítő tanács és az Európai Parlament képviselői megállapodtak az ezt is tartalmazó irányelvtervezetről.
Vágólapra másolva!

Az EP sajtószolgálatának közleménye szerint azért ilyen sürgős a reguláció, mert a költségeket és a mobilhulladékot nagyon fontos mérsékelni. Az irányelv minden vezeték nélkül kommunikáló új termékre vonatkozik majd, az autós távnyitótól a wifi-s modemekig és a routerekig. Az irányelv célja, hogy ezek a berendezések biztonságosabbak legyenek, ne zavarhassák egymás rádiójeleit. Részben ezért azt is elő fogja írni az uniós jogszabály, hogy minden mobiltelefonnak kompatibilisnek kell lennie egy szabványosított töltővel.

A jogszabálytól a rádiófrekvenciás termékek piacának felügyelete is megváltozik. Az Európai Bizottság döntése alapján bizonyos eszközöket közösségi szinten regisztrálni kell majd. A tervek szerint papírhulladékból is kevesebb lesz: a gyártóknak a jövőben a sok külön leírás és tanúsítvány helyett elég lesz egy egyszerűsített nyilatkozatot a termékek mellé csomagolni, feltüntetve egy, a teljes megfelelőségi tanúsítványra mutató linket.

A tanács és az EP megállapodását még mindkét társjogalkotónak formálisan is el kell fogadnia. Az EP közleménye szerint a strasbourgi plénum erre márciusban keríthet sort. Ha a tervezetből irányelv lesz, a tagállamoknak két évük marad arra, hogy átültessék az uniós szabályokat saját jogrendjükbe, majd a mobiltelefongyártóknak egy éven belül teljesíteniük kell az új előírásokat, és egyforma töltőkkel szállítaniuk a mobiltelefonokat az Európai Unió egységes piacán.