Menekülnek a kötvényekből

Vágólapra másolva!
Rekordnagyságú tőke hagyhatja el idén az amerikai kötvényalapokat, mivel a befektetők az év második felében elkezdtek menekülni a kötvényekből. A kötvénytulajdonosok attól ijedtek meg, hogy a Fed hamarosan elkezdi visszafogni eszközvásárlási programját, így az elmúlt időszak kötvénypiaci raliját támogató legfontosabb tényező eshet ki a "buliból". 
Vágólapra másolva!

Rekordméretű a tőkekiáramlás

Soha nem látott mennyiségű tőke távozhat idén az amerikai kötvényalapokból a TrimTabs számításai szerint. Ebben az évben idáig összesen nettó 70,7 milliárd dollárt vontak ki a befektetők ezekből az alapokból, ami jelentősen meghaladja az eddigi rekordnak számító, 1994-ben végbement 62,5 milliárd dolláros nettó tőkekiáramlást - írja a Wall Street Journal.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Különösen érdekes, hogy az év még kedvezően indult, és folyamatosan új tőke érkezett az amerikai kötvényalapokhoz. Májusig 100 milliárd dolláros volt a nettó tőkeáramlás ezeknél az alapoknál. Júniustól viszont óriási léptékben kezdték el kivonni a tőkét a kötvénypiacról a befektetők, és azóta már 164,5 milliárd dollár távozott az amerikai kötvényalapokból. A legnagyobb tőkekivonásra júniusban volt példa, amikor 60 milliárd dollárral apadt a kötvényalapok vagyona.

Megijedtek a közelgő tapírozástól

A világ legnagyobb kötvényalap-kezelőjének, a PIMCO-nak az ügyvezető igazgatója szerint a menekülésben nagy szerepe van a sajtónak is, mely azt kezdte hangsúlyozni, hogy a kötvények kockázatosabbak a részvényeknél.

A tőkekivonásnak viszont nem ez az elsődleges oka. A menekülés akkor kezdődött, amikor a Fed május végén „meglebegtette” eszközvásárlási programjának közelgő visszafogását. A hír nagyobb pánikot okozott a kötvénypiacokon, mivel a QE3 program (és elődei) nagy szerepet játszik az elmúlt évek kötvénypiaci ralijában.

A program keretében a Fed havonta 45 milliárd dollárnyi amerikai államkötvényt vásárol. A pénzpumpa visszavonásával tehát a kötvényárfolyamok utóbbi néhány évben látott menetelését támogató egyik legfontosabb tényező esik majd ki a "buliból". A piacok pedig ezt kezdték el árazni a nyár óta, ennek tudható be a kötvényárfolyamok esése (hozamok emelkedése). Az ábrán is jól látható, hogy a tízéves hozamok emelkedése együtt mozgott a tőkekivonással.

Nagy kérdés, hogy mi lesz akkor, ha a Fed valóban elkezd csökkenteni a pénzpumpa ütemén. Erről akár már a következő, jövő heti kamatdöntő ülésen dönthetnek a jegybankárok, mivel az elmúlt hetek remek makroadatai és a napokban kötött költségvetési megállapodás lehetőséget adhat a Fed-nek a tapírozásra. Abban a legtöbben egyetértenek, hogy jövőre megkezdődik majd a csökkentés.

Egyesek szerint így véget érhet az 1980-as évek óta tartó kötvénypiaci rali, és a hozamok nagyobb emelkedésbe kezdhetnek. A TrimTabs szerint egy ilyen hosszú távú bikapiac után törvényszerű a visszaesés, mely várható volt. A szakértők úgy vélik, hogy fordulópont volt, amikor a Fed május végén elkezdte felkészíteni a piacot a QE3 csökkentésére.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Így a szakértők szerint folytatódhat majd a tőke átcsoportosítása a kötvényekből a részvények felé. Ennek jele, hogy az amerikai részvényalapokba 2004 óta nem látott mennyiségű tőke áramlott idén.

Az külön aggasztó lehet, hogy maga a "kötvénykirály", Bill Gross sem hisz jelenleg a hosszabb távú kötvényekben. A PIMCO vezére szerint a "tapírozás" következtében további hozamemelkedés jöhet, emiatt elkezdték kiszórni a hosszabb távú (1 évnél magasabb lejáratú) állampapírjaikat az alapból, és a nagyon rövid, likvidebb államkötvényeket kezdték vásárolni.

Hallgassa meg befektetési klubunkon, mibe fektetnek a profik év végén!

Időpont: 2013. december 16., 17:30

A rendezvény INGYENES

Hogyan működnek a kötvények?

A kötvény egy meghatározott futamidejű hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, melyet vállalatok és országok is kibocsáthatnak, ha forrásra van szükségük. A kötvénykibocsátó vállalja, hogy a kötvény névértékét a lejárat végén visszafizeti és közben meghatározott kamatot fizet, legtöbbször évente. A kötvény árfolyama és a hozama fordított módon viselkedik. Az árfolyam emelkedése azt jelenti, hogy a hozama esik, az árfolyam esése pedig azt jelenti, hogy a hozama nő. Ez annak köszönhető, hogy minden kötvénynek van egy meghatározott éves, névértékhez viszonyított kamatfizetési kötelezettsége, amit kuponnak nevezünk.

Ha például ez a kupon két százalékos és a kötvényt mondjuk annak 100 forintos névértékén vásároljuk meg, akkor a kötvény hozama is két százalékos számunkra. Ha azonban a kötvény futamideje közben megváltozik a véleményünk a kötvény kibocsátójáról, például valamilyen okból már kevésbé bízunk meg benne, mint korábban, akkor valószínűleg el akarjuk adni a kötvényünket.

Ha nagyon szabadulni szeretnénk a kötvénytől, már a 100 forintos névértéke alatt is hajlandóak leszünk megválni tőle (leesik a kötvény árfolyama). Aki viszont tőlünk például 98 forintért megveszi a kötvényt, annak a 100 forintos névértékre vetített 2 százalékos hozam már nem 2 százalékos hozam lesz, hiszen csak 98 forintot fizetett érte. Az árfolyam esése tehát növelte a kötvény hozamát. Ugyanezen logika mentén a kötvény árfolyamának emelkedése a hozam csökkenését jelenti.

Ha egy kibocsátó kötvényeinek csökken a hozama, az legtöbbször azt jelenti, hogy nő a bizalom a kötvény kibocsátója irányában, a hozamemelkedés ezzel szemben bizalomvesztést jelent. Ennek magyarázata egyszerű: a kötvény árfolyama a gyakorlatban akkor emelkedik (hozamcsökkenés), ha megnő a kereslet iránta, a kínálat pedig ezzel nem tart lépést. Ha oksan akarnak szabadulni egy kibocsátó kötvényétől, akkor annak a túlkínálat miatt esik az árfolyama (emelkedik a hozama).