Megválna brit egységétől az HSBC

Vágólapra másolva!
Leválasztaná brit kereskedelmi banki üzletágát az HSBC, mely egy tőzsdei kibocsátás során értékesítené részvénypakkját - írja a Financial Times.
Vágólapra másolva!
  • Az HSBC a brit kereskedelmi banki egységének akár a 30 százalékái is piacra dobhatja egy IPO keretében a források szerint. Az ügylet piaci értéke a 20 milliárd fontot is elérheti.
  • Ez még csak ötlet szintjén merült fel a cég vezetőiben, és a bank az ötletről már megkérdezte a részvényeseket, hogy támogatnának-e egy ilyen lehetőséget.
  • Az értékesítés elősegíthetné, hogy a bank jobban meg tudjon felelni a szigorodó brit szabályozásoknak. A pénzügyi hatóságok ugyanis elő fogják írni a brit bankoknak, hogy hagyományos kereskedelmi banki tevékenységeiket különítsék el a többi, kockázatosabb üzletáguktól. Noha a leválasztás nincs előírva, egyes bankárok szerint a szabályozás oda vezethet, hogy több pénzintézet is elkezdheti feldarabolni magát.
  • A leválasztás mellett szólnak az egyre szigorodó brit tőkemegfelelési előírások is. Ezen túl az egyre magasabb brit bankadókat is érvként hozhatja fel az HSBC, mely idén 900 millió fontot fizet ezen a jogcímen, ami az iparágra kivetett terhek 40 százalékát teszi ki.

Mi az IPO?

Az angol initial public offering rövidítése, elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO az az eljárás, aminek keretében egy zárkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel.

A hírekre nagyobb pluszba lendült nyitás után a részvény, mely viszont azóta veszített előnyéből, és 0,2 százalékos emelkedésben mozog.

HSBC árfolyama (London) Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Hallgassa meg befektetési klubunkon, mibe fektetnek a profik év végén!

Időpont: 2013. december 16., 17:30

A rendezvény INGYENES