Vágólapra másolva!
Elsőre elég határozott véleménye volt a piacoknak a mai kedvező munkaerőpiaci adatokról. Aztán a befektetők meggondolták magukat valamennyi eszköz esetében. Megkergülnek, vagy fordulnak a piacok?
Vágólapra másolva!

Alighogy kijöttek a makroadatok, a várnál jóval erősebb számokra szinte másodperceket alatt erősödésbe kezdett a dollár, mélyrepülésbe az arany, valamint az amerikai 10 éves államkötvényhozamok is meredek ugrásba kapcsoltak. Innen azoban pont ellenkező irányt vettek a főbb instrumentumok, és egyedül csak a részvénypiacok tartották meg a pluszokat. Megkergültek a piacok?

Régi recept, új recept

Pedig elsőre minden egyszerű volt. Ahogy az mostanában lenni szokott: a jó makroadat rossz hír, a rossz makroadat pedig jó hír, tehát a vártnál lényegesen erősebb munkaerőpiaci adatokra adni kell a részvényeket. Miért? Mert a Fed eszközvásárlási programjának mérséklése így gyakorol hatást a részvénypiacokra:

  • Erős makroadat = Javuló gazdaság.
  • Javuló gazdaság = Nincs szükség a havi 85 milliárdos programra, lehet mérsékelni (tapír).
  • Jön a tapír? = Akkor nagy likviditásnak annyi, ami a részvénypiacok számára rossz hír.
  • Vagyis ha jön egy erős makroadat, akkor az a részvénypiacoknak az rossz hír.

Igen ám, de egy idő után azért könnyen átbillenhetünk a másik irányba, mondván ha már túl jó a makroadat, vagyis erős a gazdaság, akkor azért ez a vállalatok számára végülis jó hír. Nagyobb foglalkoztatás, erősebb fogyasztás, stb. 3,6 százalékos GDP növekedésnél pedig azért már egyértelműen erős gazdasági teljesítményről beszélhetünk, kiejelenthető, hogy az USA gazdasága válság előtti szinteken jár. Könnyen lehet tehát, hogy most változik a makroadatok megítélése is.

A dollár először gyengült, majd erősödött. Forrás: [origo]

Tapír, nem tapír?

A kérdés viszont továbbra is nyitott marad: Mikor kezd mérsékelni a Fed? Könnyen lehet, hogy decemberben, a Marketwatch szerint ugyanis ennek nagyjából 50 százalék az esélye a jelenlegi adatok alapján. Ugyanakkor Marc Chandler, a New yorki egyetem professzora szerint ezek az adatok ugyan erősek, de annyira mégsem, hogy már ebben a hónapban mérséklésbe kezdjen a Fed. Őszintén szólva pedig ezzel mi is egyetértünk, hiszen elég valószínűtlen, hogy alig másfél hónappal a mandátumának lejárata előtt mérséklésbe kezdene Bernanke, ráadásul közvetlenül az ünnepek előtt. Ez ugyanis rövid távon vélhetően igen csak nagy mozgásokat okozna a tőzsdén (vagy éppen az ünnepi szezon miatt maradna válasz nélkül?)

Az arany árfolyama nem nagyon tudta hogyan reagáljon a hírre. Forrás: [origo]

Arról pedig szintén ne feledkezzünk el, hogy a hiába jönnek a "vártnál" jobb munkaerőpiaci adatok, simán elképzelhető, hogy a piac valójában még ennél is nagyobb bővülést várna a tapírozáshoz, és a jelenlegi konszenzusokat inkább túl pesszimistának tartják. Ennek hátterében akár az októberi kormányzati leállás is lehet, ami a több elemző esetében is pesszimistább várakozásokat eredményezhetett.

Sőt, azt sem érdemes figyelmen kívül hagyni, hogy a kedvező makroadatok ellenére a háztartások jövedelme 0,1 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, kedvező munkaerőpiac ide, vagy oda. Ahogyan Steven Rattner, egy Wall Streeten dolgozó bankár elmondta a Marketwatch-nak: "ennél magasabb bérekre van szükség".

A 10 éves amerikai államkötvény hozama üstökösként lőtt ki. Majd szépen visszacsorgott. Forrás: [origo]

Egy dolog biztos: Előbb, vagy utóbb, de a Fed-nek le kell állnia a pénzpumpával, és ezt a piacok is tudják. Látszólag azonan nem nagyon tudják a befektetők hová tenni az adatokat, így a bizonytalanság továbbra is fennmaradhat.