Megállapodott Törökország és Kurdisztán az olajexportról

Vágólapra másolva!
Aláírta Irak Kurdisztáni régiójának a miniszterelnök a törökökkel az olajexportról szóló megállapodást. A tárgyalások már régebb óta tartottak, de most véglegesítették a feltételeket.
Vágólapra másolva!

A fél-autonóm, Irak Kurdisztán régiójának a miniszterelnöke, Nechirvan Barzani aláírta a törökökkel kötött olajexportról szóló szerződést - közölte a Reuters. Az Arbilban tartott sajtótájékoztatón Barzani elmondta, hogy ezek után az iraki központi kormányzattal tárgyalóasztalhoz kellene ülnük, mivel Kuridsztán először lesz nettó hozzájáruló a központi költségvetéshez, de emiatt egyenlő partnerekként kell tárgyalniuk.

A megépített csővezetéken keresztül napi 300-400 ezer hordónyi olajat tudnak szállítani, amit Kurdisztán 2014-ben napi 500 ezer hordóra akar növelni.

Mint emlékezetes, tavaly a kurdisztáni regionális kormányzat az iraki vezetéken történő olajexportot abbahagyta, mivel az olajbevételeken nem tudtak megegyezni a központi kormányzattal.

A kurdisztáni olajat Kirkukból (Észak-Irak) szállíthatják majd a rendszeren keresztül Ceyhanba (Törökország).

A Kirkuk-Ceyhan vezeték Irak Kurdisztán régiója és Törökország között Forrás: ekurd.net, Investor.hu

A témával bővebben az Investor.hu hasábjain is foglalkoztunk.

Az export vezeték a Mol számára is fontos lehet, ugyanis a régióba kitermelt olajat magasabb áron értékesítheti, mintha a beföldi (kurdisztáni) piacon adné el azt. Ráadásul a vezetéken történő eladás jóval költséghatékonyabb is, mintha mondjuk tartálykocsikat vennének igénybe az értékesítéshez.