Matolcsy 50 milliárdot spórolt a cégeknek

Vágólapra másolva!
A növekedési hitelprogram megnyújtotta a hitelek átlagos lejáratát, és 30 százalékkal mérsékelte a hitelt felvevő cégek pénzügyi terheit, amelyek ezzel 50 milliárd forintot spórolhattak.
Vágólapra másolva!

A jegybanki növekedési hitelprogram alacsony kamatköltsége 30 százalékkal mérsékelte a cégek pénzügyi terhét, ami nagyjából 50 milliárd forintos megtakarítást jelentett a programban részt vevő cégeknek – közölte a K&H Bank.

A második szakaszban a legfontosabb eredmény az lehet, hogy megjelennek a kapacitásbővítő beruházások, amik tartós GDP-növekedést eredményezhetnek – mondta Hodina Péter, a K&H vállalati ügyfélkapcsolatok igazgatóságának vezetője.

Az első szakasz másik pozitívuma az alacsony kamat mellett az, hogy két évvel növekedett az átlagos lejárat. A forgóeszközhitelek 3–5, a beruházási hitelek 8–10 éves futamidejűek. Problémaként említette Hodina Péter, hogy sok olyan magyar tulajdonú cég kiszorult a programból, amely bár kkv-nak minősül, de statisztikai létszáma meghaladta a 250 főt.

A második szakaszban a piaci becslések szerint eddig 400 milliárdnyi hiteligénylés érkezhetett a bankokhoz. A K&H szerint elsősorban a mezőgazdasági, feldolgozóipari és kereskedelmi cégek aktívak.