Vágólapra másolva!
December elseje óta elvileg minden bankfiókban és a netbankon keresztül is le lehet adni a havi kétszeres ingyenes készpénzfelvételhez szükséges nyilatkozatot, de vannak kezdeti döccenések. Több banknál semmilyen információ nincs a honlapon, a netbanki nyilatkozat pedig nem mindenhol elérhető. Elmondjuk, mik a legfontosabb tudnivalók.
Vágólapra másolva!

Vasárnap este, valamikor 9 és 10 között jutott eszembe a dolog, felmentem a bank honlapjára, rögtön az első nagy tájékoztató szöveg erről szólt, bementem a netbankba, fél perc alatt leadtam a nyilatkozatot – számolt be egy OTP-s ügyfél a tapasztalatairól az után, hogy december 1-jén megnyílt az út a pénzügyi rezsicsökkentés felé. A parlament néhány hete szavazott arról, hogy akinek bankszámlája van, az a jövőben legfeljebb 150 ezer forintig havonta kétszer díjmentesen készpénzhez juthat, ehhez csupán annyit kell tennie, hogy december 1-je után nyilatkozatban megjelöl egy bankszámlát.

Mivel december első napja épp vasárnapra esett, a legfürgébb banki ügyfelek csak a netbankban próbálkozhattak, gyors körképünk alapján azonban a legtöbb helyen sikertelenül. Az OTP mellett az FHB volt az, amelyiknél rögtön a nyitólapon viszonylag jól látható helyen elérhető volt a tájékoztatás, és működött a netbanki nyilatkozattétel is, illetve még a Raiffeisennél lehetett rögtön az első napon a netbankba belépve leadni a nyilatkozatot. Ezek a bankok, úgy tűnik, nem akarták, hogy bárki fogást találjon rajtuk amiatt, hogy lustán reagálnak a változásokra, igaz, Orbán Gábor nemzetgazdasági államtitkár a Napi Gazdaságnak néhány napi türelmet és megértést ígért a kormány részéről az átállással még küszködő bankoknak.

Az Ersténél a technikai felkészülés egy hétig tart, december 8-ától lehet majd neten nyilatkozni, a K&H „dolgozik” az ügyön, de nem ígér időpontot, az UniCreditnél pedig, bár van tájékoztatás, hogy mit kéne csinálni, hétfőn délelőtt még nem volt ott a nyilatkozat, ahol lennie kellett volna.

Ezek voltak azok a nagybankok, amelyeknél legalább nyilvánvaló volt, hogy zajlik a készülődés, miközben a Budapest Bank, a CIB, az MKB vagy a többségi állami tulajdonban lévő Takarékbank honlapján nem volt semmi nyoma annak, hogy tudomásul vették volna a pénzügyi rezsicsökkentés törvénybe iktatását, és erről eligazítanák ügyfeleiket.

Cikkünk megjelenése után azt az információt kaptuk a CIB-től, hogy a netes nyilatkozatok leadása várhatóan a jövő hét közepétől (december 11. után) kezdődik, de a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül és a bankfiókokban már hétfőn 1500-an leadták a nyilatkozatukat.

A bankfiókokban hétfőtől (december 2-ától) már kötelező befogadni a nyilatkozatokat, a személyes ügyintézéssel kapcsolatban nincs pardon. E téren egyébként megint az OTP tűnik eminensnek, amely bank a tájékoztatása szerint külön ügyintézőt állított erre a feladatra a fiókjaiban, hogy elkerülje a karácsony előtti kígyózó sorokat – persze lehet, hogy más bankok is ezt teszik, csak nem hívták erre fel a figyelmet. Maga a procedúra egyébként nem bonyolult (van egy formanyomtatvány, amit ki kell tölteni), és bár öt mondatban el lehet magyarázni az egész ügy lényegét, van pár részletkérdés, amivel nem árt tisztában lenni.

Meddig lehet nyilatkozni?

Ahhoz, hogy a törvény adta legkorábbi időpontban, 2014. február 1-jétől igénybe vegye valaki az ingyenes készpénzfelvételt, január 20-ig kell leadni a nyilatkozatot. Aki erről lecsúszik, annak is jár a pénzügyi rezsicsökkentés, legfeljebb csak március 1-jétől. Vagyis bármely hónap 20-áig kell nyilatkozni ahhoz, hogy a következő hónap 1-jétől járjon a havi két ingyenes pénzfelvétel.

Ki jogosult a havi két díjmentes készpénzfelvételre?

Aki a 16. életévét betöltötte, magyarországi lakóhelye vagy tartózkodási helye van, van bankszámlája, és leadja a szükséges nyilatkozatot.

Csak az ATM-ből lehet pénzt felvenni, vagy a fiókból is?

Alapvetően a kártyás, ATM-es pénzfelvételre vonatkozik a lehetőség, de akinek november 21-én (amikor a törvény hatályba lépett) nem volt kártyája, az – legfeljebb 2014. december 31-éig – a bankfiókba is bemehet az ingyenes pénzért. Jövőre tehát érdemes bankkártyát igényelni, ha valaki hosszabb távon szeretné kihasználni a díjmentes pénzhez jutás lehetőségét.

Csak a bank saját automatájából lehet felvenni a pénzt?

Nem, bármelyik magyarországi ATM-ből ingyenes az első két, maximum 150 ezer forintos felvét.

Társkártyával is fel lehet venni ingyenesen pénzt a számláról?

Igen, mindegy milyen vagy hány kártyát használunk egy adott számlához, csak az a fontos, hogy az adott számla szerepeljen a leadott nyilatkozatban.

Akkor is kell nyilatkozni, ha valakinek csak egy számlája van?

Igen, a törvény ezt előírja. Ha valaki nem nyilatkozik, elesik az ingyenes pénzfelvétel lehetőségétől. Készpénzt természetesen vehet fel, csak nem díjmentesen.

Ha egy házaspárnak közös számlája van, akkor 150 ezer vagy 300 ezer forintot vehetnek fel díjmentesen havonta?

Ez pár héttel ezelőtt még nem volt egyértelmű banki körökben, de a jelenlegi értelmezés szerint egy számláról – függetlenül attól, hogy hány tulajdonosa van – összesen legfeljebb 150 ezer forintot lehet felvenni díjmentesen.

Ha két vagy több számlatulajdonos van, kinek kell nyilatkoznia?

Egy számlához csak egy nyilatkozatot lehet adni, ezt valamelyik tulajdonosnak kell megtennie. Ezt követően mindegyik számlatulajdonos élhet a díjmentes lehetőséggel, de ebben az esetben is összesen maximum 150 ezer forintot lehet ingyen felvenni, és legfeljebb két alkalommal ingyenes a felvét.

Muszáj, hogy erre a bankszámlára érkezzen a fizetés?

Nem, erre vonatkozóan nincs előírás, de olyan számlát érdemes megjelölni, amelyiken minden hónapban van pénz.