Már huszonhatan fagytak meg idén télen Magyarországon

Már huszonhatan fagytak meg idén télen. Ma konferenciát rendeznek a hajléktalanok helyzetéről
Vágólapra másolva!
Az ősz kezdetétől múlt vasárnapig huszonhatan fagytak meg Magyarországon, közülük tizenöten December első két hetében. Ma arról rendeznek konferenciát, hogy a stadionokra szánt költségvetési forrásokból miként lehetne hosszú távon rendezni a hajléktalanok helyzetét.
Vágólapra másolva!

A Magyar Szociális Fórum hétfőn közzétett adatai szerint december 1-ig 11-en haltak meg a hidegben, azóta pedig további tizenöten lelték halálukat kihűlésben. Az áldozatok döntő többsége férfi, de három nő is szerepel közöttük.

Már huszonhatan fagytak meg idén télen. Ma konferenciát rendeznek a hajléktalanok helyzetéről Fotó: Mudra László, Origo

Közterületen, a szabad ég alatt tízen fagytak meg, saját fűtetlen otthonukban pedig kilencen. Kórházba szállításuk közben, vagy után heten vesztették életüket, mert már nem tudtak rajtuk segíteni.

Részben ebből az apropóból, részben rendez ma gyorskonferenciát a Közép-Európai Egyetem keretein belül működő OSA (Open Society Archívum), ahol a helyzet értékelésén túl arra várnak javaslatokat, hogy az alkalmi fund-raisingen és adománygyűjtésen túl hogyan lehetne hosszú távon fenntarthatóan megoldani a hajléktalanság helyzetét Magyarországon.

A Költségvetési Felelősségi Intézetnek, az OSA kérésére elkészített tanulmányából és sajtóhírekből is tudható, hogy a kormány, a hajléktalanok ellátására fordított összeg többszörösét költi és tervezi költeni az elkövetkezendő években labdarúgó stadionok építésére.

A konferencia szervezői ezért azt a célt tűzték ki az előadóik elé, hogy próbáljanak hosszú távon megoldást jelentő és fenntartható terveket felvázolni, amelyek kizárólag annyi pénzből gazdálkodnak, amennyit a kormány a közeljövőben a labdarúgó stadionokra szán.

"Nem utópiákat várunk, nem irreális álmokat, hanem azt, hogy hazai és külföldi tapasztalok alapján reális terveket vázoljanak fel a szakértő előadók arról: miképpen lehet(ne) a labdarúgó stadionokra szánt adófizetői pénzt a hajléktalanok gondjainak hosszú távú megoldására fordítani," fogalmaznak a szervezők.