Vágólapra másolva!
Van egy mutató, ami a válság nagy mészárlásában szinte minden második befektetői prezentációnak kelléke volt, hiszen a gazdasági folyamatok jó előrejelzőjének bizonyult. Igen, a Baltic Dry indexről lesz szó, ami a hosszas lábadozás után most megint új lokális csúcsra futott.  
Vágólapra másolva!

A hajózási költségek alakulását leképező Baltic Dry index három éves csúcsra futott, ami igencsak érdekes fejlemény azok számára, akik a válság éveiben is szoros figyelemmel követték az index alakulását. Akkoriban a nagy mondás az volt, hogy az index értékének változása jó előrejelzője a gazdasági teljesítménynek. A logika emögött igen könnyen megérthető: ha kevesebb nyersanyagot szállítanak, az a felhasználásának csökkenésére, vagyis a növekedés lassulására utal.

A 2008-as nagy lejtmenetet az index jól jelezte előre, sokszor láttuk befektetői prezentációkban, hogy a Baltic Dryt és az S&P 500 indexet egy grafikonon ábrázolva szűrtek le következtetéseket a jövőről.

Bár egy ideig jól működött a képlet, az index 2009-re már kezdte elveszteni varázserejét. Az aranyévekben ugyanis eszeveszett ütemben kezdtek nagy szállítóhajókat építeni, melyek pont akkor érték el a piacot, amikor a keresleti oldal is összeomlott. A hatás persze nem maradt el, éveken keresztül gyakorlatilag tetszhalott állapotról árulkodott a mutató. A túlkínálatos piac miatt nem is igen tudta a gazdasági folyamatok javulását megfelelő módon leképezni, ami persze nem tarthat örökké.

A napokban például hároméves csúcsra futott az index, vagyis lehet, hogy egyre közelebb vagyunk ahhoz a ponthoz, ahol a kereslet már kellő mértékben megerősödik (a nagy kínálathoz képest), hogy ismét elkezdjen jól funkcionálni a Baltic Dry. Majd meglátjuk,mi lesz belőle, mindenesetre az elmúlt időszak index emelkedése jó eséllyel utal a kedvezőbb gazdasági folyamatokra.

Forrás: Investor.hu