Lízingre is használható lesz a kedvezményes MNB-hitel 3.0-ás verziója

Vágólapra másolva!
Az MNB azt szeretné, ha a banki partnerei az őstermelőket és a családi gazdálkodásokat is bevonnák a januártól induló 3.0-ás verziójú növekedési hitelprogramba. A maximális hitelösszeg is emelkedik.
Vágólapra másolva!

Az új, harmadik körös módosítások 2014. január elsejével lépnek életbe, és azokba beleépítik a korábban kiadott támogatott hitelekből levont tanulságokat is.

A módosítások között szerepel az ügyfelenként maximálisan felvehető hitelösszeg megemelése: az NHP első és második szakaszára összevontan fennálló forintügyletekre - új hitelek nyújtása és forinthitel-kiváltások - és devizahitelek kiváltására külön-külön a jelenleg érvényes 3-3 milliárd forintos felső korlát 10-10 milliárd forintra emelkedik.

Bővül a hitelnyújtó szervezetek és az engedélyezett termékek köre is, a lízinggel.

A program továbbra is a kis- és középvállalkozások (kkv) hitelhez jutását kívánja elősegíteni, az kedvezményes hitelhez jutó vállalatok körét illetően sem ágazatok, sem egyéb kritériumok tekintetében nem határoznak meg sem kizáró feltételeket.

Lízingre is használható

A jegybank szeptember végi adatai alapján a teljes kkv-hitelállomány csaknem 25 százalékát teszik ki a 3 milliárd forintnál nagyobb összegű kölcsönök, amelyek döntő hányada beruházási hitel. A hitelösszeg megemelése a középvállalatok beruházásainak finanszírozásában játszhat szerepet, ami nagymértékben hozzájárulhat a hazai foglalkoztatás és export bővítéséhez.

A lízingügyletekkel tovább bővül az eszközalapú finanszírozás lehetősége. A lízingcégek bevonásával a tájékoztatás szerint az MNB azon a korábbi korlátozáson enyhít, hogy a II. pillérben csak hitelintézetek által nyújtott lízing váltható ki.

A pénzügyi vállalkozások által korábban nyújtott lízingek nagy arányban deviza alapúak, így ennek megengedésével számos kkv szabadulhat meg árfolyamkitettségétől. Jóllehet a lízingcégek által nyújtott lízing kiváltására eddig is jelentős igény mutatkozott a vállalkozások részéről, ezt a korlátozást a lízingcégek védelme tette szükségessé.

A mostani változtatások előtt az MNB egyeztetett a Magyar Lízingszövetséggel, és további konzultációt kíván folytatni a részletszabályok kialakítása során is.

A jegybank 2013 áprilisában hirdette meg a növekedési hitelprogramot. A három pillérből álló program első két pillérének célja a kis- és középvállalkozások forint alapú hitelhez jutásának elősegítése, és ezáltal a pénzügyi stabilitás megerősítése volt. A monetáris tanács 2013. szeptember 11-én a program folytatásáról döntött. Az NHP második szakasza során a teljes 2000 milliárd forintos keretösszeg, illetve abból az első 500 milliárd forintos részlet 90 százaléka csak új hitelek nyújtására, míg 10 százaléka a meglévő hitelek kiváltására fordítható.