Fel- és leszállás közben is lehet mobilozni a British Airways gépein

british airways, mobiltelefon használat a repülőgépeken, illusztráció
Vágólapra másolva!
Arra ugyan egyre kisebb esélyt látunk, hogy a Sólyom Airways forgatná fel a légitársaságok piacát, de a British Airways bejelentése igazi áttörést hozhat a légiközlekedésben.
Vágólapra másolva!

Eszerint ugyanis a British Airways utasai attól a pillanattól, hogy a repülőgép fedélzetére lépnek, használhatják tabletjeiket, telefonjaikat és ekönyv-olvasóikat repülési üzemmódban az utazás teljes időtartama alatt.

Megismételjük: az utazás teljes időtartama, tehát a gurulás, a fel- és leszállás valamint a repülés alatt is.

Korábban ez elképzelhetetlen lett volna.

Mióta a mobiltelefonok elterjedtek bő tíz évvel ezelőtt, állandó probléma volt, hogy az utasok milyen elektronikai eszközöket használhatnak illetve különösen, hogy mobilozhatnak-e a repülőgépeken. A hivatalos magyarázat szerint a mobiltelefonok "interferálhanak a repülőgép biztonsági és navigációs berendezéseivel", ezért kellett őket kikapcsolni, de amint az Elnök Embereinek nyitó epizódjában Toby Ziegler találóan rámutat, ez a verzió elég valószínűtlen.

Az érvelés szerint egy sokmillió dolláros, biztonsági rendszerekkel telepakolt utasszállítót aligha tudna megzavrni egy olyan filléres szerkezet, mint a mobiltelefon.

Tudományosabbnak tűnik az a verzió, hogy a mobiltelefonok használatának a tilalmát maguk a mobilszolgáltatók szorgalmazták, a repülőgépen utazó mobiltelefonok ugyanis olyan sebességgel váltogatják az átjátszótornyokat, amikkel éppen kapcsolatba lépnek, hogy az a szolgáltatók rendszereit zavarja össze.

Bármennyire is hihetően hangzik, ezt a verziót eddig sehol sem láttam, hogy megerősítették volna.

Így hát marad ez a verzió, ami tulajdonképpen az egész további beszélgetésnek elejét veszi:

Amúgy azért jó, hogy mindez mostanra történelem.

Már persze, ha valaki a British Airways-zel utazik (reméljük azért a többiek is hamarosan követik a britek példáját).