Lehet, hogy az adóhatóság megkegyelmez a hipermarketeknek

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, a hatóság elfogadja, hogy a benzinkutak, kiskereskedelmi láncok nem tudnak átállni év végéig online kasszára. Eddig fenyetették őket, hogy nem nyithatnak ki január 2-án. Meggondolni látszik magát a kormányzat, az adóhatóság csak akkor bírságol, ha látja, a vállalkozás nem tett meg minden tőle telhetőt.
Vágólapra másolva!

Az eddigieknél barátságosabb közleményt adott ki az adóhivatal az online pénztárgépre való átállásról. Az eddigi kommunikáció lényege az volt, hogy át kell állnia mindenkinek az online kasszákra 2014. január 1-jével – legalább háromszori határidő-módosítás után –, aki ezt nem teszi meg, akkor jön az adóhatóság és büntet, üzletet zár be akár 12 napra is.

A hatósági és a kormány felől jövő keménykedés ellenére azonban az online gépek bekötése rosszul áll. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleménye is elismeri, hogy eddig üzembe helyezett új típusú pénztárgépek száma valamivel több tízezernél – miközben 205 ezer pénztárgépet kellene leváltani év végéig. Nemrég a benzinkutak, hipermarketek panaszkodtak, hogy nem tudják megoldani az átállást határidőre, mert még mindig nem készültek el a gépek, azokat teríteni kell az országban, informatikai rendszert kell lefejleszteni, integrálni kell az adott vállalat belső rendszerébe is. A kormányzatot eddig nem hatotta meg a panaszkodás, kötötte az ebet a karóhoz, szankciókat helyeztek kilátásba, és azt is kilátásba helyezte, hogy az a hipermarket, ahol nincs ilyen online kassza január 1-jétől, az addig nem nyithat ki.

A NAV mai közleménye azonban arra utal, hogy megértőbb lesz az adóhatóság. Mint írják, „az elektronikus naplóval rendelkező pénztárgépet használók (a nagy kiskereskedelmi láncok jellemzően ilyent használnak – a szerk.) körében a megrendelt új gépek legyártása, az egyedi szoftverfejlesztések, az adóügyi ellenőrző egységeket érintő beszerzési nehézségek miatt várhatóan több társaság csak a jövő év első hónapjaiban tudja üzembe helyezni a megfelelő gépeket. Az adóhatóság az ügy valamennyi körülményének értékelése alapján dönt a szankció alkalmazásáról, annak mértékéről, illetve – amennyiben az adóalany minden tőle elvárhatót megtett kötelezettsége határidőben történő teljesítése érdekében – annak mellőzéséről.”

A NAV munkatársai november vége óta több ezer helyszíni ellenőrzést végeztek szerte az országban. Kiderült, hogy sok vállalkozó több pénztárgépes kódot igényelt, mint amennyi pénztárgépet valójában rendelt.

Azoknál, akik nem is rendeltek online kapcsolatra képes pénztárgépet, azok jellemzően szüneteltetni akarják a tevékenységüket, vagy be akarnak zárni. Ezek a vállalkozók, ígéri a NAV, januárban újabb ellenőrzésre számíthatnak.

Találkoztak olyan vállalkozással is, aki inkább kézzel írt számlát minden vevőjének, mint hogy online pénztárgépet használjon. A szezonálisan működő cégek egy része a nyitásra időzítette a pénztárgép, vagy az adóügyi ellenőrzési egység (AEE) megrendelését, illetve üzembe helyezését. Így az átállást megkönnyítő támogatástól ugyan elesnek, de mivel tavaszig nem nyitnak ki, nem követnek el szabálytalanságot.